Filipinski park dom afričkim životinjama

Prije 40 godina, tadašnji predsjednik Filipina dopremio je više od 100 životinja iz Afrike. Njegova vizija bila je na filipinskom otočju napraviti park sličan čuvenom Serengetiju.   

Safari park nazivaju dijelom Afrike na Filipinima, javlja Jamela Alindogan, novinarka Al Jazeere.

Park je dom za više od 300 ugroženih životinja, smještenih u prirodnom rezervatu površine 4.000 hektara.

Otok Calauit nalazi se u pokrajini Palawan, popularnoj turističkoj destinaciji. Ali sam park jedna je od najmanje poznatih atrakcija te pokrajine.

Upravnik safari parka Froilan Sariego tu radi skoro 40 godina. Priča kako je bivši predsjednik Ferdinand Marcos došao na ideju o parku nakon odlaska na safari u Africi.

Godine 1976. više od 100 životinja dopremljeno je iz Kenije u Palawan, područje poznato po tajfunima.

Izmještene porodice

Više od 200 porodica prisilno je preseljeno zbog otvaranja parka.

Kasnije se saznalo da je bračni par Marcos pronevjerio milijarde dolara državnog novca, a park je trebao biti njihov privatni zoološki vrt. Marcos je na kraju zbačen revolucijom.

Decenijama kasnije, čuvari rade u veoma lošim uvjetima. Plaću često ne dobijaju mjesecima. U parku nema veterinara niti veterinarske klinike, čak ni vozila koje je u funkciji.

“Problem je i krivolov. Najmanje 20 životinja biva ubijeno svake godine. Čuvari kažu da nemaju dovoljno osoblja koje bi patroliralo parkom”, javlja Alindogan.

Ipak, ostali su u parku decenijama samo iz ljubavi prema životinjama.

Sariego je kazao: “Moj san je da ovo postane safari park svjetske klase. Ovo je, prije svega, rezervat za zaštitu životinja, ali moramo ga držati otvorenim kao safari park jer je to jedini način da dođemo do prihoda.”

Park je godinama bio zatvoren za javnost, a državne vlasti su ga zanemarivale. Ali stanje se počelo popravljati, te ga sada svaki dan posjeti sedamdesetak turista.

Priča se i o novom privatnom investitoru koji bi trebao pomoći u obnovi i poboljšanju uvjeta u parku.

Sariego i njegov tim su sretni jer to znači da bi uskoro mogli biti poznati kao park s jedinstvenim atrakcijama, a ne kao gorki podsjetnik na period vladavine rasipnog bračnog para Marcos.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nicolas Buissart u Šarlruu turistima pokazuje doslovno propale dijelove grada, one koje službena turistička zajednica želi sakriti.

13 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO