Istražitelji: Bez objašnjenja zašto je Airbus A320 pao

Jouty je kazao da je avion letio "do samog kraja" udarivši u planinu i da se nije raspao u zraku (BEA)

Francuski istražitelji u večernjim satima u srijedu su završili pretraživanje mjesta u francuskim Alpama gdje se u utorak srušio avion njemačke kompanije Germanwings, sa 150 putnika i članova posade.

Generalni direktori Lufthanse i Germanwingsa izjavili su da je njihov prvi zadatak da zbrinu porodice žrtava, a zatim i ispitaju šta se dogodilo sa avionom Airbus A320 koji je pao u francuskim Alpama.

”Poslije 20 godina u ovoj industriji i kao nekadašnji pilot Lufthanse, kažem da još ne možemo da shvatimo šta se dogodilo jučer. Lufthansa nikada u svojoj historiji nije izgubila avion u punom letu. Ne možemo da shvatimo kako je moguće da avion u savršenom tehničkom stanju, sa dva iskusna i obučena Lufthansina pilota, doživi ovakvu užasnu nesreću. Nakon što zbrinemo porodice žrtava, naš sljedeći korak bit će da istražimo kako se ovakva nesreća mogla dogoditi i kako ćemo osigurati da se ona nikada više ne ponovi”, rekao je u Barceloni generalni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

Ranije je direktor francuske Agencije za sigurnost u saobraćaju (BEA) Remi Jouty izjavio da trenutno ne postoji ni “najmanje objašnjenje” šta je izazvalo da Airbus A320 njemačke aviokompanije  Germanwings izgubi visinu i sruši se na jugu Francuske.

On je rekao da bi istraga mogla da traje nedjeljama ili čak mjesecima, prenio je AP.

“Usput, trebamo se podsjetiti da rijetko kada možemo koristiti samo tonski zapis. To se treba učiniti s parametrima o samom letu, koje još nemamo, ali se nadam da ćemo ga uskoro imati. S jedne strane, imamo posao koji se sastoji od samog razumijevanja zvukova, alarma, glasova različitih osoba. To zahtijeva određeno vrijeme i to je interaktivan posao.

Općenito, za otprilike nekoliko dana imamo neki generalni dio koji sadrži greške, na koje se moramo vraćati da bismo razumjeli rutu leta i da bismo dobili na kraju transkript -onaj koji je najuvjerljiviji, u koji se možemo pouzdati, da znamo što se dogodilo unutar tog kokpita. A to je rad koji traje nekoliko sedmica”, kazao je Jouty. 

Direktor BEA-e je također rekao da je avion letio “do samog kraja” udarivši u planinu i da se nije raspao u zraku.

Prema njegovim riječima, posljednja komunikacija iz aviona je bila rutinska poruka o dozvoli da avion nastavi svojom rutom.

‘Upotrebljivi podaci’

Jouty je odbacio mogućnost eksplozije, ali nije mogao da iznese druge teorije.

“U ovoj fazi, jasno, nismo u poziciji da imamo ni najmanje objašnjenje ili interpretaciju razloga koji su mogli da dovedu do poniranja ovog aviona… ili razloga zašto nije odgovorio na pokušaje kontrolora leta da ga kontaktiraju”, dodao je Jouty.

Direktor BEA-e je rekao da su sa prve crne kutije izvučeni “upotrebljivi podaci”, ali da je to učinjeno svega nekoliko minuta prije početka pres konferencije i da istražitelji nisu još analizirali snimke.

Avion  se srušio u utorak u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara sjeverno od Nice, dok je letio iz Barcelone u Dusseldorf, a u nesreći je živote izgubilo 144 putnika i šest članova posade.

Francuski istražitelji saopštili su da su uspjeli da izvuku “upotrebljive podatke” iz prve crne kutije aviona, a francuski predsjednik Francois Hollande da je pronađeno kućište druge crne kutije, ali da je prazno.

Američki mediji su prethodno izvijestili, pozivajući se na francuske istražitelje, da je druga crna kutija pronađena, ali da je teško oštećena, pošto je memorijski čip na uređaju za snimanje podataka sa leta aviona ispao iz svog položaja i nije ga moguće pronaći.

Francuska ministrica životne sredine i saobraćaja Segolene Royal izjavila je da je posada aviona prestala da se javlja jučer u 10:30 sati dok se avion nalazio iznad Mediterana, da bi potom u 10:48 sati udario u Alpe, prenio je britanski list Independent.

Za tih 18 minuta avion je postepeno padao s visine od 28.000 stopa na manje od 2.000 stopa i za to vrijeme nije poslao bilo kakav poziv za pomoć.

Royal je izjavila da ono što se dogodilo u kokpitu aviona ima ključni značaj.

Isključen terorizam

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je danas da istražitelji razmatraju sve mogućnosti o uzrocima avionske nesreće, ali je isključio mogućnost terorističkog napada.

“Ostaci aviona se prostiru na jedan i po hektar, što ukazuje na to da avion očigledno nije eksplodirao u zraku. Teorija o terorističkom napadu nije teorija na koju se mi fokusiramo”, rekao je za francuski radio RTL.

Istraga o padu aviona Germanwingsa sa 144 putnika i šest članova posade u francuskim Alpama se nastavlja, dok zvaničnici upozoravaju da bi operacije mogle potrajati danima zbog nepristupačnog terena.

Pretpostavlja se da nema preživjelih. Za sada je potvrđeno da je među putnicima bilo najviše Nijemaca, zatim Španaca, te državljana Australije, Turske, Danske, Holandije, Belgije, Velike Britanije i Meksika.    

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak izvještava iz Francuske da će sutra početi izvlačenje tijela nastradalih.

Izvor: Al Jazeera i agencije