Ljekari bez granica: Spor odgovor na ebolu

Godinu dana od izbijanja epidemije ebole, agencija Ljekari bez granica (MSF) objavila je izvještaj u kojem kritikuje spor odgovor međunarodne zajednice na epidemiju te daje detalje o “neopisivom hororu” s kojim su se suočili njeni radnici.

Više od 10.000 ljudi je umrlo, a 25.000 je inficirano otkako je epidemija ebole prvi put proglašena u Zapadnoj Africi u martu 2014, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Međutim, Ljekari bez granica u izvještaju objavljenom u ponedjeljak tvrde da “su mjeseci potrošeni i životi izgubljeni” zato što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je zadužena da se bori protiv globalnih zdravstvenih kriza, nije uspjela odgovori brzo i adekvatno.

Spor odgovor WHO-a

Optužuje se i Mreža za globalnu uzbunu i odgovor na izbijanje epidemije WHO-a zbog ignorisanja očajnih poziva za pomoć u Liberiji u junu.

“Sjećam se da smo naglašavali da imamo šansu da zaustavimo epidemiju u Liberiji ako pomoć bude poslana u tom trenutku”, kaže Marie-Christine Ferir, koordinatorica za pomoć u agenciji.

“Bila je to rana faza izbijanja epidemije i još je bilo vremena. Poziv za pomoć se čuo, ali nije bila poduzeta nikakva akcija.”

WHO nije uspostavio regionalni centar za koordinisanje odgovora na ebolu do jula, a tada je već ove zemlje pogodio drugi val epidemije.

‘Bespotrebne prepreke’

Također se navodi da je u prvim mjesecima izbijanja ebole MSF morao uglavnom sam da se bori protiv bolesti, a da je organizacija tada imala samo 40 radnika sa iskustvom borbe protiv ebole.

“Nismo mogli biti svugdje u isto vrijeme, niti je trebala biti naša uloga da sami vodimo operacije”, kazao je Brice de le Vingne, direktor operacija u MSF-u.

Tek kada je američkom liječniku i španskoj medicinskoj sestri dijagnostikovana ebola, svijet se probudio, rečeno je iz MSF-a. WHO nije odmah komentirao te navode.

MFS je također optužio vlade u Gvineji i Sijera Leoneu da su odbile priznati razmjere epidemije, dodavši da su postavile i “bespotrebne prepreke” pred timove MSF-a.

Izvor: Agencije