Španski novinar o iskustvima iz ISIL-ovog zatvora

Espinosa (desno) potvrdio kako je ISIL držao 23 zarobljenika 11 nacionalnosti u vili na sjeveru Halepa (AP)

Španski novinar Javier Espinosa, nakon skoro godinu dana od kako ga je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) pustila na slobodu, potvrdio je kako je ISIL držao 23 zarobljenika 11 nacionalnosti, te da je njih sedam ubijeno u zatvoru u Siriji.

List El Mundo je u nedjelju, također, objavio njegovu priču o detaljima ubistva ruskog taoca Sergeja Gorbunova, koji je nestao 2013. godine.

Španski novinar kaže kako je nekoliko mjeseci bio zatvoren u jednoj vili na sjeveru Halepa sa još 22 taoca iz Europe, Amerike i jednom gospođom iz Latinske Amerike kojoj nije znao identitet. Na slobodu je pušten 29. marta 2014. godine. 

Ističe kako je ISIL zatvorenike, humanitarne radnike i novinare, sakupio u jedan zatvor, želeći napraviti nešto poput američkog zatvora Guantanama na Kubi.

Espinosa kaže da je američki novinar James Foley bio zatvoren skupa s njim, nakon što je otet u novembru 2012, prije nego što se na društvenim mrežama pojavio snimak njegovog pogubljenja u mjesecu augustu 2014. godine. 

Morao šutjeti

Espinoza dodaje, prenoseći riječi Foleyja, kako je šef straže u tom zatvoru, jedan Iračanin, rekao zatvorenicima još na samom početku da će tu ostati duže vrijeme jer su prvi privedeni, a ISIL ima namjeru dovoditi još zapadnjaka u svoj zatvor, koji se nalazi pod strogom kontrolom.

Španski novinar govori kako je morao šutjeti o svemu što se dogodilo, nakon što je pušten na slobodu, kao što su učinili i njegove kolege fotoreporter Ricardo Garcia Vilanova i novinar Marc Marginides.

Ovaj posljednji je, također, počeo govoriti o svojim iskustvima iz zatvora tek u nedjelju, jer su im stražari u zatvoru prijetili da će ubiti ostale zatvorenike ukoliko progovore „prije nego što se sve završi“, prema njegovim riječima.

Espinosa navodi, u svojoj priči o događajima koji su se desili, da je oslobođeno 15 zatvorenika od ukupno 23, a da ih je šest pogubljeno, dok je u napadima koalicije ubijena Kayla Mueller. Kada je riječ o britanskom fotografu Johnu Konnentlu, njegova sudbina je i dalje neizvjesna. ISIL je nedavno objavio snimak na kojem se vidi da je on još živ.

On dalje tvrdi kako su ih stražari prisiljavali da gledaju pogubljenje ruskog inženjera Sergeja Nikolajeviča Gorbunova, koji je otet u oktobru 2013, a pogubljen u martu prošle godine, prema njegovim riječima.

Rasprskavajući metak

Novinar prenosi riječi jednog čuvara da je „Sheik ispalio rasprskavajući metak u njegovu glavu (…) Ovo može biti i vaša sudbina ili je bolje da vas natjeramo da ga sahranite i iskopate sebi grob, pa da vas pošaljemo pored njega.“

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je 10. februara ubistvo Mueller, četiri dana nakon što je ISIL izjavio da je ubijena u napadima međunarodne koalicije, na čijem čelu se nalazi SAD. Obama je izjavio „da će pronaći teroriste odgovorne za otmicu Kayle i ubistvo, te da će biti izvedeni pred lice pravde, bez obzira koliko će za to trebati vremena.“

Mueller je posljednja američka zarobljenica, za koju je potvrđeno da je drži ISIL, koji drži kontrolu nad velikim dijelom iračke i sirijske teritorije.

Izvor: Al Jazeera i agencije