Iznenadne vojne vježbe Rusije na Arktiku

Predsjednik Rusije naredio da pripadnici Sjeverne flote i padobranskih jedinica budu u potpunoj pripravnosti (AP)

Ruska Sjeverna flota i padobranske jedinice počeli su u ponedjeljak na Arktiku vojne vježbe, u kojima učestvuje 38.000 vojnika, više od 55 ratnih brodova i podmornica te 110 aviona i helikoptera, saopćio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose agencije.

Navodi se kako su ovi manevri dio nastojanja najveće države svijeta da proširi svoje prisustvo na ovoj polarnoj regiji, javlja AP.

“Novi izazovi i prijetnje vojnoj sigurnosti zahtijevaju dalje jačanje vojnih kapaciteta oružanih snaga”, izjavio je Šojgu, prenosi agencija Sputnik.

Rekao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio da pripadnici Sjeverne flote i padobranskih jedinica budu u potpunoj pripravnosti, u okviru iznenadnih manevara.

Procjena sposobnosti

Petodnevne vježbe se održavaju na kopnu, moru i u zraku, kazao je general Šojgu, prenio je Itar-Tass.

“Glavni zadatak [manevara] je procjena sposobnosti oružanih snaga Sjeverne flote u ispunjavanju zadatka osiguravanja vojne sigurnosti Ruske Federacije u regiji Arktika”, istakao je.

Vježbe na Arktiku dolaze u vrijeme napetih odnosa zvanične Moskve i zapadnih sila zbog krize u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države planiraju izvođenje manevara s oružanim snagama Estonije, Latvije i Litvanije tokom ovog mjeseca.

Izvor: Agencije