Ekskluzivni snimci borbi za Tikrit

Sve veći broj pripadnika šiitskih milicija na putu je za Tikrit u pokušaju da protjeraju grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz tog grada.

Vojni zvaničnici kažu da je ofanziva zaustavljena sve dok ne stignu svježe snage. Al Jazeera je dobila ekskluzivne snimke borbi za Tikrit, izvještava Jane Arraf. 

Pet kilometara sjeveroistočno od Tikrita specijalnoj jedinici snajperska vatra ne dozvoljava napredovanje.

Pripadnici grupe ISIL posebno su obučeni za snajpersko djelovanje, kao i korištenje eksplozivnih naprava. To je razlog usporene ofanzive na Tikrit.

Sjedinjene Američke Države obučavale su iračke specijalne snage. One su tu kako bi stvorile uvjete za napredovanje vojske i šiitskih milicija.

Spaljivanje polja

U samo nekoliko minuta borbe izgubili su petoricu pripadnika, a sedam ih je povrijeđeno. Ova strana rata rijetko izađe na vidjelo. Vojska kao i paravojne formacije ne žele otkriti koliko je njihovih vojnika poginulo u borbama. 

U nastojanju da istjeraju pripadnike ISIL-a, vojska je zapalila obližnja polja. U daljini se vide tragovi druge ISIL-ove taktike – dim iz automobila-bombe koji je uništila iračka protuteroristička jedinica.

Na područjima sa kojih su se povukli pronalaze se novi dokazi o zločinima.

U blizini sela Abu Adžiil, Ministarstvo zdravlja pronašlo je posmrtne ostatke ljudi za koje se vjeruje da su ubijeni prošlog augusta u blizini vojne baze SPAJKER.

“Došli smo kako bismo otkopali grobnicu, ekshumirali posmrtne ostatke i poslali ih u Bagdad. Bit će izvršena DNK analiza kako bismo ustanovili njihov identitet”, izjavio je Haider Majeed, predstavnik Iračke vlade.

ISIL ne bježi sa ratišta

Šiitske milicije koje su zauzele naselje udaljeno 13 kilometara od vojne baze Speicher tvrde da su pronašle blizu 400 tijela u četiri grobnice.

Vjeruju da je ISIL ubio više od hiljadu regruta. Za zvanični Bagdad, to ne samo da je tragedija, već i veliko političko pitanje.

Za razliku od iračke vojske prošlog juna, pripadnici ISIL-a sada ne bježe sa ratišta.

Protekla dva dana šiitski vođa Muqtada al-Sadr ponovno je pozvao pripadnike svojih milicija da se priključe borbama u Tikritu.

“Irački vojni zvaničnici i dalje su uvjereni da mogu zauzeti Tikrit. Takvo mišljenje dijele i američki zvaničnici. Ali takav uspjeh ima i svoju visoku cijenu. Stotine vojnika i pripadnika paravojnih formacija već su izgubile živote u borbama sa ISIL-om, a niko ne zna koliko će želja za osvetom trajati”, izvještava Jane Arraf.

Izvor: Al Jazeera