ISIL umjetnine prodaje na crnom tržištu

Iračke vlasti strahuju da bi ISIL mogao uništiti i druge znamenitosti Mosula (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) spalila je 1.500 historijskih spisa u Iraku i prodala vrijedne asirske skulpture na crnom tržištu, saopćeno je iz Iračkog ministarstva turizma i antikviteta.

Qais Hussein Rashid, podsekretar u ovom ministarstvu, kazao je da se u provinciji Nineveh na sjeveru zemlje, koja je pod kontrolom ISIL-a, nalazi jedno od najvećih arheoloških nalazišta.  

Borci ISIL-a nelegalno preturaju po ovim nalazištima i prodaju dragocjenosti koje pronađu, rekao je Rashid na simpoziju Vijeća ministara u Bagdadu pod sloganom „ISIL: Neprijatelj čovječnosti, historije i civilizacije“.

Dodao je i da je ISIL raznio hram Ibn Al-Atheera deset dana nakon što je okupirao Mosul te hram poslanika Junusa, u kojem se nalaze važni asirski artefakti.

Naveo je i da su borci prodali asirske skulpture i uništili 1.500 rukopisa, izražavajući zabrinutost da bi ISIL mogao uništiti i druge znamenitosti Mosula.

Uništili džamiju u Mosulu

Ministar turizma i antikviteta Adel Shershab kazao je da je grupa uništila mnoga arheološka područja u Iraku.

Pozvao je „prijateljske zemlje da se iskreno zauzmu za povrat ukradenih antikviteta“.

Istovremeno, aktivista iz Mosula je za Anadoliju rekao da su borci ISIL-a u ovom gradu uništili džamiju imama Ibrahima iz Osmanskog doba.

Aktivista, koji nije htio biti imenovan, dodao je da su postavili mine u džamiju i raznijeli je iz daljine, a kasnije su buldožerima i mašinama uništili ono što je ostalo od vjerskog objekta.  

ISIL od ljeta prošle godine uništava arheološke, civilizacijske i kulturne znamenitosti na područjima koja su pod njegovom kontrolom, pogotovo u gradu Mosulu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO