ISIL uništava irački grad star 2.700 godina

UN napade na znamenitosti osudio kao ratni zločin (Reuters)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) oskrnavili su još jedan drevni grad u Iraku, uništivši dijelove Khorsabada, grada starog 2.700 godina, koji je poznat po kolosalnim statuama bikova s ljudskim glavama i krilima, saopćili su zvaničnici Iračke vlade.

Zvaničnici su naveli da su nekoliko dana provjeravali i potvrdili izvještaje o šteti u Khorsabadu nakon napada ISIL-a na antičke znamenitosti u Ninevehu, Nimrudu i Hatri.

„Zidovi oko grada su uništeni i neki dijelovi hramova, ali ne znamo tačnu procjenu štete. Prvo se desila pljačka pa onda uništavanje“, kazao je za Reuters Qais Rasheed, direktor Odbora za antikvitete.

Adel Shirshab, ministar turizma i antikviteta, rekao je za AP da postoji zabrinutost da će ISIL premjestiti artefakte i oštetiti znamenitosti koje se nalaze 15 kilometara od Mosula.

Saeed Mamuzini, kurdski zvaničnik iz Mosula, naveo je za ovu agenciju da je ISIL počeo uništavati Khorsabad u nedjelju, što su vidjeli brojni svjedoci.

‘Ratni zločin’

U petak su borci ISIL-a uništili znamenitosti u 3.000 godina starom Nimrudu, a u subotu u 2.000 godina starom Hatru, a oba grada su na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon opisao je to kao ‘ratni zločin’.  

ISIL kontrolira dijelove Iraka i Sirije, u kojima se nalaze neka od najvrednijih arheoloških blaga na svijetu. Tu su Asirci pravili svoje gradove, cvjetala je grčka i rimska civilizacija, a muslimani i kršćani živjeli su zajedno stoljećima.

ISIL sistematski uništava antičke palate, hramove i statue. Zvaničnici, također, navode da su mnogi artefakti ukradeni i prodani kako bi se grupa finansirala.

UN je ovo osudio kao ratni zločin i napad na baštinu čovječanstva, ali to nije zaustavilo uništavanje.

Irak je tražio od međunarodne koalicije koju predvodi SAD da odbrani ovo kulturno naslijeđe.

Američki general Martin Dempsey kazao je u Bagdadu u ponedjeljak da je prioritet vojske fokusirati se na naseljena područja koje kontrolira ISIL, dok su antička mjesta udaljena i nenaseljena.

Khorsabad je izgrađen kao nova prijestolnica asirskog kralja Sargona II, nedugo nakon što je došao na vlast 721. godine prije nove ere. Imao je zid debljine 24 metra s kamenom osnovom i sedam kapija.

Izvor: Agencije