Obama: Ruska agresija ojačala međunarodno jedinstvo

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da se sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel složio da sankcije protiv Rusije treba da ostanu na snazi, naglasivši da će, ako Rusija nastavi dosadašnjim kursem, izolacija protiv nje biti pojačana.

Obama je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel, rekao da je “ruska agresija samo ojačala međunarodno jedinstvo u pokušaju da pronađe diplomatsko rješenje s Moskvom”.

Dodao je i da je jasno da je Rusija prekršila prethodni sporazum, jer je u Ukrajinu poslala još više tenkova i artiljerije, umjesto da ih povuče.

Obama je rekao da se s Merkel dogovorio o nastavku strategije NATO-a, kako bi se ojačalo prisustvo Alijanse u istočnoj Evropi i saradnja s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), da bi se Ukrajini osigurala finansijska podrška.

Slanje oružja

Njemačka kancelarka Angela Merkel u posjeti je Washingtonu, dva dana uoči samita četvorke Normandijskog formata u Minsku o načinu rješenja ukrajinske krize.

Kako su se sukobi na istoku Ukrajine intenzivirali, Washington je naveo da će stati uz Evropu, nakon što su se nedavno pojavile značajne podjele.

Merkel je isključila slanje oružja Ukrajinu i založila se za diplomatsko rješenje. Na Obamu je pojačan pritisak pojedinih zvaničnika u Washingtonu i utjecajnih republikanaca poput senator Johna McCaina koji podržavaju neki oblik neophodne vojne podrške Kijevu, prenosi Tanjug.

Ukrajina je centralna tema današnjeg sastanak dva lidera u Bijeloj kući, gdje će Merkel obavijestiti Obamu o predstojećim razgovorima u Minsku, čiji je cilj oživljavanje mirovnog plana za ukrajinski istok koji razdiru sukobi.

U pitanju nije samo podrška ruskog predsjednika Vladimira Putina proruskim snagama na istoku Ukrajine, već oživljavanje Hladnog rata – strategije koja bi mogla da stvori kritičnu podjelu između Sjedinjenih Američkih Država i njenih evropskih saveznika, naročito Njemačke, dodaje AP.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Jedinstvo Evrope

Njemačka kancelarka Angela Merkel i u Americi ostaje pri svom “ne” isporuci oružja vladinim snagama u Kijevu, piše njemački politički magazin Spiegel, ocjenjujući da je na “na kartu” stavljeno jedinstvo Evrope.

Merkel će ostati pri tom stavu “ne”, jer, kako kaže, ne vjeruje da bi isporuka oružja Ukrajini mogla dovesti do vidljive koristi, već naprotiv.

Ukoliko bi se Amerika odlučila za isporuku oružja Ukrajini, veliki dio država Evropske unije, vjerovatno, ne bi učestvovao u tome, zaključuje magazin.

Američki senator Lindsey Graham ističe da Evropa ne smije okretati leđa demokratijama koje se bore za preživljavanje i dodao da zbog toga Ukrajina mora biti naoružana.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Standard, rekao da se, ako međunarodno pravo treba imati nekog smisla, ne smije dozvoliti da se takvi konflikti, kao u Ukrajini, rješavaju ruskim naoružanjem.

Prema njegovim riječima Rusija će, prije nego što bi trpjela demokratske pokrete duž svoje granice, iste uništiti, prenosi Tanjug.

‘Opasan trenutak’

Ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom smatra da se kriza u Ukrajini ne može riješiti vojnim sredstvima, kao i da bi više naoružanja u regionu vodilo ka većoj patnji.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku Standard, kazala da podržava inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, ocjenjujući da je to nešto što je potrebno u ovo vrijeme, pošto se Ukrajina nalazi u opasnom trenutku.

Evropska unija, prema njenim riječima mora nastupati jedinstveno, kako u podršci Ukrajine, tako i u odnosu prema Rusiji.

“Merkel je shvatila da se nalazimo na prekretnici i ona pokušava sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom da ide diplomatskim putem, što je rizično, ali razumno”, podvukla je Wallstrom.

Putinov stav

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Kijev mora da obustavi svoju vojnu operaciju na istoku Ukrajine i prestane da vrši ekonomski pritisak na regione koje drže proruske snage, koji se, kako je upozorio, nalaze na “putu bez izlaza praćenom katastrofom”.

“Najvažniji uslov za stabiliziranje situacije je hitno uspostavljanje primirja i okončanje tzv. antiterorističke, ali zapravo kažnjeničke operacije na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Putin u intervjuu za egipatski državni list Ahram, uoči dvodnevne posjete Kairu.

“Pokušaji Kijeva da izvrše ekonomski pritisak na Donbas i ometu svakodnevni život samo pogoršavaju situaciju. To je but bez povratka, praćen velikom katastrofom”, istakao je ruski predsjednik.

Putin je u intervjuu ponovio stav Moskve da nasilje da istoku Ukrajine predstavlja reakciju na “državni udar” u kojem su, uz pomoć Zapada, demonstranti prošle godine svrgnuli s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča.

“Ultranacionalisti koji su preuzeli vlast uz pomoć vojne sile, doveli su zemlju na ivicu propasti i započeli bratoubilački rat”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije