Nastavljene žestoke borbe u Ukrajini

Sukobi na jugoistoku Ukrajine se nastavljaju i u protekla 24 sata odnijeli su najmanje 11 života, dva dana uoči sastanka lidera Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, čiji je cilj nalaženje rješenja ukrajinske krize.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak optužila proruske snage da su od juče ujutro izvele stotinjak odvojenih napada, u kojima je poginulo devet vojnika, a ranjeno njih 26.

Okršaji su, kazao je glasnogovornika vojske, bili posebno žestoki u području grada Debaljceva, glavnog željezničkog i putnog račvanja sjeveroistočno od Donjecka, prenio je Reuters.

Granatiranje teritorije

S druge strane, ministarstvo odbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck (NRD) navelo je da su ukrajinske snage 66 puta u protekla 24 sata granatirale teritoriju NRD i da su u napadima u Donjecku, Makejevki i Gorlovki ubijena ukupno dva civila, a ranjeno njih 22.

Glasnogovornik ministartstva Eduard Basurin rekao je da su granate uništile mnoge zgrade i infrastrukturne objekte u stambenim četvrtima, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Televizija Russia today izvjestila je da je u Donjecku sinoć odjeknula snažna eksplozija u blizini hemijske fabrike, ali da zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama.

Očevici kažu da je eksplozija osvjetlila nebo, da su na obližnjim zgradama popucala stakla i da se zemlja zatresla, a potres su, prema navodima ruske agencije, osjetili čak i mještani okolnih gradova.

Lokalne vlasti nisu mogle da navedu da li ima žrtava, ali su poručile da je požar koji je izbio poslije eksplozije ugašen i da nema opasnosti od izlivanja otrovnih materija.

Predstavnik lokalnih vlasti Konstantin Dolgov saopštio je da je meta napada bila fabrika DKZHI, koja proizvodi eksploziv i municiju.

Ta fabrika je bila meta artiljerijskih napada i u septembru i novembru.

Ukrajinski parlamentarac Boris Filatov naveo je na svojoj stranici na Facebooku da je ukrajinska vojska postavila raketni sistem “smerč” (BM-30 tornado) za artiljerijski napad na Donjeck.

Prema Filatovu, vojnici koji su ispalili projektile nisu znali šta gađaju pošto su nišanili na osnovu koordinata.

Pogoršana situacija

Situacija na jugoistoku Ukrajine dramatično se pogoršava od 18. januara, kada je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga.

Prema podacima UN, u sukobima u Ukrajini od aprila prošle godine ubijeno je više od 5.300 osoba, dok je skoro milion ljudi raseljeno.

U Washington je, u međuvremenu, doputovala njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi razgovarala sa američkim predsjednikom Barackom Obamom o predstojećim razgovorima “normandijskog formata” u Minsku, čiji je cilj oživljavanje mirovnog plana za Ukrajinu.

Kako su se sukobi na istoku Ukrajine interzivirali, Washington je naveo da će stati uz Evropu, pošto su se nedavno pojavile značajne podjele.

Merkelova je isključila slanje oružja Ukrajinu i založila se za diplomatsko rješenje, ali na Obamu je pojačan pritisak pojedinih zvaničnika i uticajnih republikanaca poput senatora Johna McCaina, koji podržavaju neki oblik vojne podrške Kijevu.

Izvor: Agencije