Pred ratom bježe stanovnici istočne Ukrajine

Građani Ukrajine, na obje strane, bez obzira bili Ukrajinci ili Rusi, jednako su izloženi svakodnevnom granatiranju, stradanjima i humanitarnoj krizi na istoku te zemlje. I jedni i drugi napuštaju svoje domove, samo što jedni idu prema zapadu, drugi prema istoku.

Vlak s putnicima iz Debaljceva stigao je na peron u Kijevu, međutim, razlozi za posjetu glavnom gradu ovog puta nisu turistički.

“Od 22. januara ne prestaje granatiranje. Prije tri dana se pogoršalo. Nestalo je struje, vode i grijanja”, požalio se Viktor, izbjeglica iz Debaljceva.

Nose samo najnužnije stvari i, poput Vasilija, dugogodišnjeg učitelja, poneku uspomenu na život koji su ostavili u Debaljcevu.

“Posljednjih 30 godina pokušavao sam djecu naučiti nešto, olakšati im daljnje školovanje. Prije polaska svratio sam u školu i vidio da je sve uništeno. Granata je pogodila školu i raznijela je u komadiće”, priča Vasilij.

Rusi pomažu

Granatiranje i oskudica dio su svakodnevice stanovnika Donjecka, u koji je stigao ruski konvoj humantarne pomoći.

“U grad je dovezeno 1.000 tona pomoći u 100 kamiona. U toku je iskrcavanje i sve teče prema planu”, potvrdio je Aleksandar Lekomsov, predstvnik ruskog Ministarstva za hitne slučajeve.

U čekanju političkog rješenja ukrajinske krize, građani na istoku te zemlje nemaju mnogo izbora. Jedni preživljavaju uz humanitarnu pomoć, a drugima je, poput izbjeglica iz Debaljceva, Kijev tek usputna stanica na putu prema privremenom domu, u nekom drugom dijelu zemlje.

Izvor: Al Jazeera