Poljska: Stupila na snagu presuda za tajni zatvor CIA-e

U Poljskoj su 2003. i 2004. mučeni zatvorenici CIA-e (Reuters)

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom se poljske vlasti smatraju odgovornim za kršenje konvencije o ljudskim pravima u slučaju tajnih zatvora CIA na tlu Poljske, stupila je danas na snagu, javio je Reuters.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je objavio u utorak da je odbacio žalbu Poljske na presudu za saučesništvo u programu tajnih zatvora CIA-e.

Sud u Strazburu u 24. jula prošle godine osudio je Varšavu jer je dozvolila mučenja na svom teritoriju 2002. i 2003. jednog Palestinca i jednog Saudijca, prije njihovog prebacivanja u američku bazu Guantanamo na Kubi gdje se i dalje nalaze, čime je prekršila ljudska prava i međunarodne konvencije.

Poljske vlasti su osporile tu odluku i tražile ponovno razmatranje predmeta. U ponedjeljak je žalba odbijena i presuda je konačna, prenosi Hina.

Evropskom sudu su se obratili 43-godišnji Palestinac Abu Zubaydah, za kojeg se smatralo da je zamjenik čelnika Al-Kaide Osame bin Ladena i 49-godišnji Saudijac Abd al-Rahim al-Nashiri, kojeg je Washington smatrao jednim od glavnih članova Al-Kaide.

Njihovi advokati su se istaknuli da su oni tajno zadržani nekoliko mjeseci 2002. i 2003. u Poljskoj gdje su mučeni, posebno tehnikom simulacije utapljanja.

Jednoglasna odluka

U presudi iz jula prošle godine donesenoj jednoglasno, evropski suci su ocijenili da su mučenja izveli američki a ne poljski agenti, ali Poljska je ipak olakšala proces i stvorila uvjete za provođenje mučenja, te ništa nije poduzela da ih spriječi.

Poljska vlada odbija priznati postojanje tajnog programa na svom teritoriju i skriva se iza tajnosti pravne istrage pokrenute 2008. koja je i dalje otvorena.

U Varšavi su branitelji ljudskih prava pozdravili “historijsku presudu”, a Amnesty International ističe da je Poljska prva zemlja EU osuđena zbog sudjelovanja u toj aferi.

Poljski ministar vanjskih poslova Marcin Wojciechowski je rekao da “sada imaju presudu koju treba primijeniti”, prenosi agencija PAP.

Prema inicijativi organizacije Open Society Justice, više od 50 zemlja je surađivalo s Washingtonom nakon 11. septembra 2001. na programu “tajnih zatvora”.

Izvor: Agencije