Proruske snage opkolile Debaljcevo

Najmanje 23 osobe poginule su tokom dana u intenzivnim borbama u Ukrajini, uključujući žrtve raketnog napada na vojni komandni centar na istoku zemlje.

Napad na vojni komandni centar u Kramatorsku, administrativnoj prijestonici ukrajinske vlade u regionu, daleko iza prvih borbenih linija i daleko od položaja proruskih snaga, potvrdio je i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

“Imamo informacije o ranjenom osoblju, ali i o značajnom broju povrijeđenih civila”, potvrdio je Porošenko.

U napadima su također pogođena i stambena područja oko grada, u kojima je poginulo osam žitelja, rekli su zvaničnici. Ranjeno je 63 ljudi, od kojih 32 vojnika.

Grupe očevidaca okupile su se na mjestu gdje su rakete pale, od kojih neke od njih neeksplodirane virile iz zemlje gdje su udarile.

Otkako su ga ukrajinske snage ponovo osvojile u julu, Kramatorsk je manje ili više bio zaštićen od borbi u konfliktu.

Proruske snage na istoku Ukrajine tvrde da su opkolile Debaljcevo, grad oko kojeg se posljednjih dana vode žestoke borbe.

Navode, također, i da je presječen glavni put za snabdjevanje grada. Zvanični Kijev sve to negira i navodi da se na tom području još vode borbe.

Ukrajina povlači teško naoružanje

“Komandant separatista u Kaljnivki rekao je da je Debaljcevo u potpunom okruženju. Ukrajinska vojska to, naravno, negira i ističe kako se još vode borbe za koridor. Bili smo jučer na tom koridoru, koji spaja Debaljcevo s teritorijama pod kontrolom ukrajinske vojske. Vidjeli smo kako neki humanitarni konvoji pokušavaju izvući civile. Ukrajinska vojska bila je u rasulu. Nisu bili raspoloženi za razgovor. Zatražili su da smjesta napustimo njihove položaje”, javlja Al Jazeerin reporter Chalres Stratford.

Kaže kako je djelovalo kao da ukrajinska vojska povlači teško naoružanje, jer tenkovi nisu bili u istom položaju kao i prošle sedmice, kada je ekipa Al Jazeere također ulazila u Debaljcevo.

“Separatisti navode kako kako još nisu zauzeli taj grad i da je još pod kontrolom ukrajinske vojske. Situacija je vrlo nestabilna. Komandant separatista nam je rekao da nema direktnu vezu sa separatističkim snagama na tom dijelu fronta. U ovom trenutku teško je potvrditi bilo kakvu informaciju, ali čini se da se naše informacije poklapaju sa stanjem na terenu”, javlja Stratford.

Istovremeno je ukrajinsko Vijeće nacionalne sigurnosti objavilo da je Nacionalna garda pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga u blizini strateškog jugoistočnog lučkog grada Mariupolja.

Od aprila prošle godine u ukrajinskom sukobu poginulo je oko 5.300 ljudi, a više od milion i po ih je raseljeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sukobi na jugoistoku Ukrajine se nastavljaju i u protekla 24 sata odnijeli su najmanje 11 života, dva dana uoči sastanka lidera zapadnih zemalja.

Published On 09 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO