Kiribati teško pogođeni klimatskim promjenama

Prema predviđanjima stručnjaka, posljedice klimatskih promjena osjetit će cijelo čovječanstvo, a neke zemlje već imaju velike probleme izazvane globalnim zagrijavanjem.

Među njima su Kiribati, pacifička otočka zemlja čija je najviša tačka samo tri metra iznad nivoa mora.

“S mora zaista možete vidjeti koliko je otok nizak, na njemu praktično nema uzvišenja… Samo laguna na ovoj strani, uski kopneni pojas na kojem svi žive. A zatim na drugoj strani – još vode, usred miliona kvadratnih kilometara otvorenog okeana. Ne mogu se skloniti gore, ne mogu se skloniti na stranu, u suštini – nemaju kuda otići“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nick Clark.

Pretrpana područja

Ekipa Al Jazeere pristala je u selu Tebikenikori, gdje su nasip uništile oluje koje postaju sve snažnije i učestalije.

Na mjestu nekadašnjih kuća, sada je more… Stanovništvo je bilo prisiljeno napustiti domove i preseliti u već pretrpana područja.

Neke njihove stvari još su tamo.

“Da, još ima njihovih stvari, planirali su se vratiti po njih. Odselili su, neće se vraćati “, istakao je Eria Maerearae, seoski starješina.

Dok je ekipa Al Jazeere boravila na Kiribatima, predsjednik Anote Tong bio je domaćin konferencije o problemu migracije izazvane klimatskim promjenama.

Prisustvovao joj je i premijer Tuvalua koji je istakao izazove s kojima se suočavaju.

“Mislim da se nijedan lider na svijetu, u historiji čovječanstva, nije našao u situaciji u kojoj se nalazimo mi, stanovnici zemalja niske nadmorske visine“, rekao je Enele Sopoaga, premijer Tuvalua.

Moralni izazov

Predsjednik Tong odavno traži hitnu globalnu akciju. Ekipu Al Jazeere pozvao je u svoju kuću, gdje uživa s unucima, generacijom čija budućnost, kako kaže, zavisi od onoga što će naša generacija preduzeti.

“Uvijek sam govorio o klimatskim promjenama kao o najvećem moralnom izazovu za čovječanstvo. Ako ti ljudi znaju šta nam se dešava, zašto to rade? Ako sebe smatrate moralnom osobom, kako možete nastaviti raditi ono za što znate da nanosi štetu ljudima na drugom kraju svijeta?“, rekao je Anote Tong, predsjednik Kiribata.

Nema sumnje da rast nivoa mora ugrožava opstanak ovih zajednica. Otoci se, pomoću velikih ulaganja, možda mogu ojačati kako bi se odbranili od sve opasnijeg okeana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Parizu je počeo samit o klimatskim promjenama. Sudjeluju predstavnici iz 190 zemalja svijeta. Među njima su i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica Europske unije – zemalja koje su odgovorne za najveće emisije štetnih ugljikovih plinova. Pregovori će trajati dvije sedmice. Za to vrijeme će pokušati postići dogovor o tome kako smanjiti štetne emisije. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO