Spaljivanje palestinske porodice: Nema dokaza za suđenje

U napadu su spaljeni 18-mjesečni dječak i njegovi roditelji (EPA)

Izraelski ministar odbrane je saopćio da nema dovoljno dokaza za suđenje osumnjičenima za smrtonosni napad u kojem je zapaljen dom Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali u julu.

Moshe Yaalon je vojnom radiju kazao da je napad zapaljivom bombom u selu Duma – u kojem je ubijen osamnaestomjesečni dječak i njegovi roditelji, a drugo dijete dobilo velike opekotine – smatrao „jevrejskim terorističkim činom“.

Dodao je da gotovo pet mjeseci nakon tog događaja 31. jula još nema dokaza, uprkos skorašnjim hapšenjima osumnjičenih za učešće u tom incidentu.

„Znamo ko je odgovoran za taj teroristički čin, ali još nemamo dovoljno dokaza da bismo im sudili“, rekao je Yaalon.

Izrael se našao pod velikim pritiskom da sudi odgovornima za smrtonosni napad zapaljivom bombom, a grupe za zaštitu ljudskih prava su dovodile u pitanje spori napredak u istragama, ističući brze reakcije kada je riječ o navodnim palestinskim napadima.

Hapšenje osumnjičenih

Trećeg decembra su izraelske vlasti saopćile da su uhapsile više Jevreja osumnjičenih za učešće u napadu.

Njihov identitet nije objavljen i nema indikacija da je podignuta optužnica protiv njih.

„Optužnice su rijetkost u slučajevima kada izraelski vojnici ili doseljenici pribjegnu nasilju protiv Palestinaca i istrage mogu trajati godinama prije nego što budu zaključene, čime počinitelji budu oslobođeni krivične odgovornosti“, kazao je za Al Jazeeru nakon hapšenja Brad Parker, advokat i savjetnik za međunarodna pitanja organizacije Međunarodna zaštita za djecu – Palestina.

Osamnaestomjesečni Ali Saad Dawabsheh i njegovi roditelji su ubijeni u napadima. Četverogodišnji sin ubijenog para je jedini preživjeli.

Davidova zvijezda i poruke „osveta“ te „Neka dugo živi Mesija“ sprejom su napisane hebrejskim jezikom na zidu pored male kuće napadnute porodice.

Napad je skrenuo novu pažnju na jevrejski ekstremizam i optužnice da Izrael ne čini dovoljno kako bi spriječio takvo nasilje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO