Dvije Koreje razgovarale o poboljšanju odnosa

Industrijska zona Kaesong je posljednji preostali zajednički projekt iz prethodnog perioda (EPA)

Predstavnici dvije Koreje održali su sastanak na visokom nivou, u nastojanju da poboljšaju odnose nakon gotovo šest godina napetosti te da obnove projekte na kojima su sarađivale, poput susreta porodica razdvojenih ratom iz 1950-ih godina.

Južnokorejski zamjenik ministra za ujedinjenje Hwang Boogi i sjevernokorejski direktor Odbora za mirno ujedinjenje Jon Jong-Su sastali su se u industrijskoj zoni Kaesong, uz granicu u Sjevernoj Koreji.

Posljednji takav susret održan je prije dvije godine, a veze su gotovo prekinute od 2010, kada je torpedo iz Sjeverne Koreje potopio brod južnokorejske mornarice.

Iako se svaki kontakt smatra pozitivnim signalom, obnova dijaloga često propadne nakon početnog sastanka između dviju susjednih zemalja, koje su tehnički još u ratu.

Korejski rat (1950-53) završio je primirjem i mirovni sporazum nikad nije potpisan.

Pjongjang se nada da će ponovo uspostaviti obilazak turistički atraktivnog Brda Kumgang, što je nekad bio unosan izvor gotovine za siromašnu Sjevernu Koreju.

Osuda kršenja ljudskih prava

Seul očekuje obnovu redovnih okupljanja razdvojenih porodica, što je humanitarni prioritet za Južnu Koreju, u kojoj više od 60.000 starih ljudi traži rodbinu u susjednoj zemlji.

Razgovori su održani dan pošto je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un objavio da je njegova zemlja razvila hidrogensku bombu, u što sumnjaju stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država i njihovi saveznici u Južnoj Koreji.

Također, u četvrtak je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo drugi sastanak na temu ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, uprkos protivljenju Kine, koja je njen glavni diplomatski i ekonomski pokrovitelj.

Nekoliko članica Vijeća sigurnosti osudilo je kršenje ljudskih prava i zaprijetilo Pjongjangu prijavom Međunarodnom krivičnom sudu.

Industrijska zona Kaesong, osnovana 2002. godine, posljednji je preostali zajednički projekt iz prethodnog perioda u kojem su odnosi dviju zemalja bili dobri.

Izvor: Agencije