Njemačka ministrica odbrane ne obećava rat protiv ISIL-a

Njemačka je jučer saopćila da razmatra mogućnost jačeg vojnog angažmana u borbi protiv ISIL-a (EPA)

Planirano direktno učešće Njemačke u borbama protiv grupe Islamska država Irak i Levant je po riječima njemačke ministrice odbrane Ursule von der Leyen jako riskantno.

Na upit postoji li opasnost obaranja njemačkih borbenih aviona Tornado u slučaju da Njemačka odluči učestvovati u borbama, ona je za njemačku televiziju ZDF rekla da postoji, ali da koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama više od godinu dana nije izgubila avion u borbama protiv ISIL-a, prenosi Welt.

Za razliku od njemačkog i francuskog predsjednika Joachima Gaucka i Francoisa Hollandea, ona nije htjela obećati rat protiv ISIL-a.

Tri stvari

“Ovdje se ne bore države, ovo je konflikt država i jedne grupe. Bit će jako teško. Njemačka je već na radaru grupe“, istakla je Von der Leyen.

Zaključila je da su za uspješnu borbu protiv ISIL-a potrebne tri stvari. Zračni napadi, kopnene akcije i diplomatsko rješenje za Siriju.

Njemačka je jučer saopćila da razmatra mogućnost jačeg vojnog angažmana u borbi protiv ISIL-a.

Ako dobije podršku Parlamenta, ta bi zemlja na područje Sirije i Iraka mogla poslati šest aviona za izviđanje, tenkove i medicinsku pomoć.

Nakon što kancelarka Angela Merkel svoj prijedlog predstavi Odboru za sigurnost, o njemu će raspravljati s parlamentarnim strankama, jer tako važna odluka ne može biti donesena bez pristanka Parlamenta.

U obraćanju Parlamentu, njemački vicekancelar i šef Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel pozvao je u pomoć Francuskoj u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije