Indonezija traži pomoć za gašenje požara

U šumskim požarima na indonezijskim otocima Borneo i Sumatra uništeno je više od milion hektara šume i grmlja. Vlada je zatražila međunarodnu pomoć u gašenju požara.

Oblak smoga i otrovnog dima proširio se do Malezije, Singapura, Tajlanda i Kine. Zbog udisanja dima, deseci hiljada osoba imaju zdravstvene probleme, a stručnjaci smatraju da je reakcija vlasti neadekvatna i spora, javila je reporterka Al Jazeere Step Vaessen.

Močvarne tresetne šume na Borneu, jedan od najvećih proizvođača kisika na planeti, gore. I, umjesto kisika, ispuštaju štetne stakleničke plinove. 

Požare, koji su se rasplamsali unutar debelih slojeva treseta, praktično je nemoguće zaustaviti. Izazivaju sumaglicu, koja se proširila daleko izvan granica Indonezije i zbog koje je desetinama hiljada ljudi potrebna medicinska pomoć.

Vlada je u operacije uključila vojsku, ali stručnjaci tvrde da je za akciju prekasno. Mjesecima se znalo da će, zbog meteorološkog fenomena El Nino, Indoneziju pogoditi suša.

“Ovo je priča o lošoj provedbi zakona. Mislim da vlasti imaju sve potrebne propise i dobru namjeru da spriječe ovakve situacije, ali da uvedene mjere ne provode u djelo. Većina mjera trebala je biti preduzeta prije nego što su požari počeli, prije El Nina”, kaže Rezal Kusumaatmadja iz projekta Zaštita ekosistema Bornea.

Predsjednik naredio kopanje kanala

Kako bi zaštitila jednu od posljednjih preostalih prašuma, ova ekološka kompanija unajmila je stanovnike sela koji prašume tradicionalno sijeku i pale.Umjesto da ih uništavaju, bivše drvosječe i poljoprivrednici sada čuvaju 200.000 hektara stabala bogatih ugljikom.

“Svaki put kada zasadimo drveće ono ne dobije priliku da se razvije i proizvodi kisik, jer ga požari unište. Zbog toga sam odlučio pomoći u zaustavljanju požara”, kaže Alex iz tima za sprečavanje požara.

Poljoprivrednici nisu jedini koji ovdje pale šume kako bi očistili zemljište – to čine i vlasnici plantaža. Blizu 200 kompanija sumnjiči se za izazivanje požara.

Samo je jedna do sada izgubila licencu za rad. Pod istragom je kompanija koja proizvodi palmino ulje blizu prašume koju žitelji čuvaju.

Na granici jedne od posljednjih prašuma Bornea, požari su sve bliži. Većina sumaglice potiče od požara na ovom tresetnom tlu, koji, iako se čini da su trenutno pod kontrolom, duboko u prašumi mogu gorjeti mjesecima i rasplamsati se svake minute.

Predsjednik Joko Widodo naredio je kopanje kanala kako bi zemlja konstantno bila vlažna i spriječila širenje požara. Ali, stručnjaci upozoravaju da time, zapravo, tlo gubi vlažnost i da se rizik povećava. Vlada priznaje da nije učinila dovoljno da spriječi katastrofu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera