Deseci mrtvih u sudaru autobusa i kamiona

Najmanje 43 osobe poginule su na jugozapadu Francuske kada se autobus sudario sa kamionom u blizini grada Libournea, istočno od Bordeauxa, saopćile su lokalne vlasti.

Autobus je prevozio pedesetak putnika prema južnoj regiji Les Landes.

Riječ je o starijim ljudima koji su krenuli na jednodnevni izlet, naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Mediji ističu kako se nesreća dogodila na jednoj od najsmrtonosnijih cesta u Francuskoj. 

Lokalne vlasti su precizirale da je do sudara došlo u jednoj opasnoj krivini, u kojoj vozač autobusa nije mogao vidjeti kamion koji je bio sasvim sa lijeve strane, i napominju da su se na tom mjestu i ranije dešavale saobraćajne nesreće.

Vozač kamiona izgubio kontrolu

Svi poginuli su francuski državljani, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a od toga je 41 putnik nastradao u autobusu, a jedna žrtva je vozač kamiona, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Pariški dnevnik Le Monde precizira, pozivajući se na navode lokalnih vlasti, da je pet osoba uspjelo da iz zapaljenog autobusa izađe sa lakšim povredama, dok su tri osobe ostale nepovrijeđene.

Francuski zvaničnici uputili su se ka mjestu nesreće [EPA]

Jelisejska palata je u međuvremenu saopćila da će okolnosti nesreće biti u potpunosti razjašnjene i da su sve službe angažirane kako bi se pružila potrebna pomoć i podržale porodice žrtava.

U saopćenju se navodi i da je u regiji Gironde aktiviran oblasni operativni centar.

Francuski mediji javljaju da su se na mjesto nesreće uputili francuski premijer Manuel Valls i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, kao i državni sekretar zadužen za saobraćaj Alain Vidalies.

Na mjestu sudara interveniralo je najmanje 60 vatrogasaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO