Erdogan i Obama za jaču saradnju u Siriji

Dva lidera su potvrdila zajednički cilj intenziviranja vojnog pritiska na ISIL, kao i jačanja umjerene opozicije u Siriji (AP)
Dva lidera su potvrdila zajednički cilj intenziviranja vojnog pritiska na ISIL, kao i jačanja umjerene opozicije u Siriji (AP)

Američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak navečer su razgovarali o produbljenju saradnje u borbi protiv organizacije Islamska država Irak i Levant.

Iz Bijele kuće su naveli da su dvojica lidera u telefonskom razgovoru ponovo potvrdili zajednički cilj intenziviranja vojnog pritiska na ISIL, kao i jačanja umjerene opozicije u Siriji, kako bi se osigurali uvjeti za postizanje rješenja u ratom pogođenoj zemlji, uključujući političku tranziciju.

Turska, koja dijeli granicu sa Sirijom, članica je međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv boraca ISIL-a, prenosi Anadolija.

Planovi za Siriju

Koalicija namjerava uništiti borce ISIL-a i omogućiti političku tranziciju u Siriji bez učešća sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Obama i Erdogan su se, također, usaglasili o urgentnoj potrebi okončanja napada Radničke partije Kurdistana u Turskoj.

Tokom razgovora, Obama je ponovo osudio napade koji su se 10. oktobra desili u Ankari, kada je, prema posljednjim podacima, poginulo 99 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO