Industrijska proizvodnja u Evropi

Novi podaci o industrijskoj proizvodnji u Evropi pokazuju rast u Njemačkoj, ali pad u Italiji i Francuskoj.

Istovremeno, uz najavu Evropske centralne banke o novom printanju novca, vrijednost zajedničke evropske valute pada u odnosu na američki dolar, što i nije toliko loša vijest.

Nova godina u Rimu obilježena je skokovima u ledeni Tibar, hladan početak 2015-te za Italiju i to iz više uglova.

Industrijska proizvodnja treće ekonomije eurozone u decembru je doživjela najveći pad u posljednjh 19 mjeseci, dok se zemlja treći put bori sa recesijom u posljednjih šest godina.

Njemačka opravdala epitet

Mjereno indeksom menadžera nabavke, gdje prag od 50 poena predstavlja granicu između pada i rasta, ni druga ekonomija eurozone, Francuska, nema razloga za slavlje.

Epitet najjače ekonomije eurozone opravdala je Njemačka, koja je jedina prešla prag od 50 poena.

“Utješni faktor jeste to što je Njemačka iznad praga. Mislim da je ta zemlja jedina stvar koja drži eurozonu na okupu. Ali upravo to naglašava razliku između nje i ostatka monetarne unije, koju će Njemačka trebati više stimulisati”, kazao je šef trgovine firme Capital Joe Rundle.

Pad industrijske proizvodnje u Francuskoj i Italiji odrazio se i na tržište kapitala širom Evrope.

Ipak, vrijednost berzanskih indeksa i dalje je iznad nivoa bilježenog čak i prije krize.

“Generalno, tržišta su optimistična. Ne bi bilo čudno da uskoro dostignemo nove rekorde. Ali rizici rastu. Evropska centralna banka je svojim mjerama omogućila oporavak tržišta kapitala, ali, baš kako pokazuje indeks menadžera nabavke, 2015ta će biti vrlo teška”, tvrdi trgovac firme ICF Kursmakler Arthur Brunner.

Uz proizvodnju, pad je doživjela i zajednička Evropska valuta, koja je posljednjeg radnog dana ove sedmice potonula na četverogodišnji minimum u odnosu na dolar.

Euro oslabio

Ovaj put, euro je oslabio zbog jasnih naznaka Evropske centralne banke da će uskoro povećati printanje novca, što je, prema riječima čelnog čovjeka te instutucije, pokušaj da se obuzda pad inflacije koja se opasno približava nuli.

No, pad vrijednosti eura u odnosu na dolar i nije nužno negativna vijest za evropsku ekonomiju, budući da njen izvoz postaje jeftiniji, odnosno konkurentniji.

“Ne smijemo zaboraviti da je euro bio relativno jak posljednjih godina. Njegova realna vrijednost u odnostu na dolar i jeste 1,25. Odluka Evrospke centralne banke za njegovo dodatno printanje dobra je za evropsku ekonomiju kao cjelinu, i možemo očekivati da će vrijednost eura dodatno slabiti u odnosu na dolar tokom 2015te godine”, glavni ekonomista DekaBanke Ulrich Kater.

Bitniji faktor za evropsku, ali i globalnu ekonomiju, ostaju cijene nafte koje su naglo potonule prošlog mjeseca.

Cijena barela i dalje ostaje ispod 60 dolara, kako na američkoj tako i na britanskoj berzi.

Izvor: Al Jazeera