Italijanski ljekar u Rimu izliječen od ebole

Od ebole do sada umrlo 7.905 ljudi (Reuters)

Italijanski ljekar, koji se u novembru zarazio ebolom tokom rada u Sijera Leoneu, proglašen je izliječenim i pušten je iz bolnice u Rimu.

Fabrizio Pulvirenti je u petak u bolnici Spallanzani kazao da je tokom oporavka od opake bolesti pokušavao mentalno analizirati svoje simptome.

Ljekar je dobio iste eksperimentalne lijekove koji se u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim evropskim zemljama daju osobama zaraženim virusom, rekao je zvaničnik bolnice.

Pulvirenti je prvi Italijan zaražen ebolom. Kazao je da je nemoguće znati kada se zarazio virusom.

Pulvirenti je radio sa ekipom hitne pomoći kojoj je sjedište u Italiji.

Italijanski ljekar je rekao da će razmotriti opciju povratka u Sijera Leone nakon što u potpunosti povrati snagu.

Sijera Leone je najteže pogođena zemlja u Zapadnoj Africi, gdje je zabilježeno više od 9.000 slučajeva ebole, a broj zaraženih nastavlja rasti.

U toj zemlji je zabilježeno 337 od 476 laboratorijski potvrđenih slučajeva od 24. decembra.

Bolest je do sada u Sijera Leoneu usmrtila više od 2.700 ljudi.

Poziv predsjednika

Predsjednik Ernest Bai Koroma je u četvrtak pozvao stanovnike države da počnu sa sedmicom posta i molitve, kako bi se okončalo širenje virusa.

U novogodišnjem obraćanju Koroma je rekao da će škole, koje su zatvorene od jula kako bi se spriječilo širenje virusa, uskoro biti ponovno otvorene.

“Ministarstvo obrazovanja priprema modele za otvaranje škola i fakulteta u najkraćem mogućem vremenu”, rekao je bez davanja konkretnog datuma.

Brojne škole se koriste kao centri za smještaj osoba zaraženih ebolom, što dovodi u pitanje koliko brzo mogu opet početi sa svojim radom.

Koroma je pozvao stanovništvo da ne dira bolesne ili tijela mrtvih te da poštuju pravila karantina.

“Znam da je teško ispoštovati ono što se traži. Mi kao narod smo izgradili svoju humanost tako što se grlimo, rukujemo, što nosimo svoje bolesne i pokazujemo empatiju prema članovima zajednice učestvujući u obredima ukopa”, rekao je.

Broj zabilježenih slučajeva ebole širom svijeta premašio je 20.000, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju o najnovijim žrtvama, koji je objavljen u srijedu.

Ukupan broj mrtvih u epidemiji ebole, koja je uglavnom ograničena na Zapadnu Afriku, porastao je na 7.905, navodi WHO, a 317 osoba je umrlo nakon objavljivanja prethodnog izvještaja o žrtvama virusa.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Vlasti Sijera Leonea izvijestile su o 337 novih slučajeva zaraze u protekloj sedmici, od kojih 149 u Freetownu.

Published On 31 Dec 2014

WHO je saopćio da je broj umrlih od zaraze virusom ebole u zapadnoafričkim zemljama porastao na 7.842, dok je broj zaraženih povećan na 20.081 osobu.

Published On 29 Dec 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO