Desetine žrtava, nastavljena akcija spašavanja na vulkanu

U ponedeljak ujutro u Japanu su nastavljene operacije spašavanja žrtava vulkanske erupcije, u kojoj je poginulo više od 30 osoba, a deseci su povrijeđeni.

Ukupno 1.160 spasilaca policijske službe, vatrogasaca i samoodbrambenih snaga okupilo se u podnožju brda Ontake, u središnjem dijelu zemlje, između pokrajina Nagano i Gifu.

Dužnosnik perfekture Nagano je izjavio kako se još ne zna do kuda bi spasilačke službe mogle ići i da će to ovisiti o uvjetima, jer dim još uvijek izlazi.

Prioritet spašavanje života

Premijer Japan Shinzo Abe je naglasio da je prioritet spašavanje života ugroženih ljudi.

Padine pod vulkanom koji je naglo eruptirao u subotu prekrivene su pepelom.

“Radilo se o erupciji pare skupljene iznad magme, koja je izazvala izbacivanje kamenja i pepela”, objasnio je vulkanolog sa Univerziteta Nagoya.

“Od 303 planinara koji su se prijavili u subotu prije uspona, nemamo vijesti o osam njih, a broj nestalih mogao bi još porasti”, jer se neki planinari ne prijavljuju, kazao je glasnogovornik Vlade na konferenciji za novinare.

Najmanje 31 osoba zarobljena je u pepelu i ne pokazuju više znakove života.

Mnoge osobe i dalje u opasnosti

Samo četiri tijela, muškaraca od 23 do 61 godine, do sada su spuštena, dok je 27 drugih žrtava još uvijek blizu vrha.

Nekoliko desetaka drugih osoba je povrijeđeno, a neke teško.

Nakon erupcije, brojni su avio-letovi preusmjereni zbog vulkanskog oblaka, koji je smanjio vidljivost na tom području.

Lokalna vlada prefekture Nagano saopćila je u nedelju da se ukupno 45 ljudi vode kao nestali, a da je više od 40 planinara bilo primorano potražiti sklonište u kolibama tokom noći zbog slabe vidljivosti.

Japanska meteorološka agencija je u subotu podigla nivo upozorenja za vulkan Ontake na tri, na skali od jedan do pet, i izdala upozorenje građanima da izbjegavaju to područje, jer bi materijal koji vulkan izbacuje mogao pasti u krugu od četiri kilometara.

Izvor: Al Jazeera i agencije