CIA: Članova IS-a ima tri puta više nego ranijih procjena

Grupa zauzela velike dijelove Iraka i Sirije (Reuters)

Grupa Islamska država u Iraku i Siriji trenutno ima između 20.000 i 31.500 boraca na terenu, kaže američka obavještajna agencija CIA, što je mnogo više od ranijih procjena da IS ima 10.000 boraca.

Među njima je u Siriji 15.000 stranih boraca, uključujući 2.000 zapadnjaka, rekao je zvaničnik CIA-e AFP-u.

Brojke su objavljene dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama obećao širenje ofanzive protiv boraca grupe Islamska država, plan koji uključuje nove zračne udare u Siriji, proširene napade u Iraku i novu podršku iračkim snagama sigurnosti.

„CIA procjenjuje da Islamska država Iraka i Levanta može skupiti između 20.000 i 31.500 boraca u Siriji i Iraku, bazirano na novim informacijskim izvještajima od maja do augusta“, rekao je glasnogovornik CIA-e Ryan Trapani.

Potencijalni teroristi

„Ova nova ukupna brojka pokazuje povećanje u broju zbog snažnijeg regrutovanja od juna, nakon uspješnih borbi i proglašenja kalifata, veće aktivnosti na bojnom polju i dodatnih obavještanih aktivnosti“, rekao je.

Viši američki zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog prisutnosti stranih boraca sa pasošima zapadnih zemalja, čime postoji potencijal terorističkih napada u Evropi ili SAD-u.

Grupa Islamska država zauzela je velike dijelove Iraka i Sirije. Brutalna kampanja uključuje odrubljivanje glava rivalima i ubijanje stotine članova iračkih manjina.

Posljednjih sedmica grupa Islamska država objavila je videoisječke u kojima se vidi odrubljivanje glava dvojice američkih novinara u Siriji.

Nasilne snimke su imale utjecaj na javnost umornu od ratovanja, jer nekoliko anketa pokazuje da većina Amerikanaca sada podržava zračne napade u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije