Novinar James Foley prije smaknuća napisao pismo porodici

James Foley, koji je izvještavao o sukobima u Afganistanu, Libiji i Siriji, otet je 2012. godine na sjeveru Sirije (AP)

Američki novinar James Foley, koji je otet i ubijen, uspio je prije smrti napisati pismo roditeljima, u kojem je opisao svoj život u zatočeništvu u Siriji, navodi agencija Tanjug.

Foley (40), čiji su snimak pogubljenja prošle sedmice pripadnici grupe Islamska država postavili na internet, diktirao je poruku drugom taocu koji je zabilježio njegove riječi.

Taj talac, koji je naknadno oslobođen, prenio je sadržinu poruke Foleyjevim roditeljima Johnu i Diani, javio je AFP.

James Foley je u pismu naveo kako je bio zatočen s još 17 talaca iz raznih država, od kojih su neki, ali ne svi, u međuvremenu pušteni na slobodu.

Opisao je drugarstvo koje ih je držalo na okupu tokom iskušenja kroz koja su prolazili.

U pismu objavljenom na stranici Foleyjeve porodice na Facebooku, Foley je napomenuo da su mu tokom zatočeništva snagu davale uspomene na porodični život u New Hampshireu, zajedno s četvero braće i sestara.

Pomoć molitvi

Foley, katolički vjernik, rekao je da su mu pomogle i molitve.

“Znam da mislite na mene i da se molite za mene. I zahvalan sam vam na tome. Osjećam vaše prisustvo kada se molim. Molim se da budete jaki i da vjerujete. Dok se molim, zaista imam osjećaj da vas mogu dotaknuti, čak i u ovoj tami”, navodi se u pismu.

“Osamnaest nas držano je u jednoj ćeliji, što mi je pomoglo. Imali smo jedni druge, vodili smo beskrajne razgovore o filmovima, sportu, svemu… Imao sam dobrih i loših dana. Radovali smo se kad god je neko oslobođen, žudeći, naravno, za vlastitom slobodom. Pokušavali smo jedni druge hrabriti.”

Lične poruke

Foley je kazao kako je hrana postala bolja, da su taoci dobijali čaj, ponekad kafu i da je, čak, povratio dobar dio svoje uobičajene težine.

Uputio je lične poruke braći, sestrama i baki, podsjećajući ih na zajedničke raspuste i sretna vremena.

“Bako, molim te, uzimaj lijekove, šetaj i pleši. Namjeravam te izvesti ‘Kod Margarite’ kad se vratim. Budi jaka, jer će mi biti potrebna tvoja pomoć da povratim stari život”, naveo je.

Foley, koji je izvještavao o sukobima u Afganistanu, Libiji i Siriji, otet je 2012. godine na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije