Šutnja farmaceutske industrije o eboli

Velike farmaceutske kompanije našle su se na udaru kritika zbog toga što se odbijaju više angažovati u borbi protiv ebole. Analitičari smatraju da je glavni razlog to što od potencijalnog lijeka ne očekuju – profit.

Al Jazeera je pitala američku organizaciju zaduženu za farmaceutsku industriju da li ijedna velika kompanija radi na lijeku protiv ebole. Odgovor je bio – NE.

U borbi protiv ebole, najveće svjetske farmaceutske kompanije uopće se ne spominju.

Netestirani serum

Za Afrikance zaražene ovim virusom još nema učinkovitih metoda liječenja. Malobrojni američki, evropski i afrički liječnici, te drugi medicinski radnici liječeni su netestiranim serumom po imenu Zmapp.

Proizvodi ga mala kompanija iz Californije u veoma ograničenim količinama. Iz kompanije kažu da su sve zalihe seruma koje imaju poslali u Afriku bez ikakve naknade.

Doktor Richard Boudreau je bioetičar.

„Ideja o istraživanju lijeka protiv ebole nije stekla veliku popularnost među vodećim američkim kompanijama.”

Afrikanci i nihovi lideri pitaju se zašto se jednoj smrtonosnoj bolesti posvećuje toliko malo pažnje.

Macky Sal, predsjednik Senegala, kaže: „Da, mislim da je reakcija međunarodne zajednice do sada bila prilično mlaka.”

Četiri najveće svjetske kompanije – Johnson and Johnson, Novartis, Roche i Pfizer prošle godine su zajedno ostvarile prihode od 233 milijarde dolara.

Nade ima

Istraživanje bolesti koja pogađa relativno mali broj ljudi u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta ne smatra se dobrom poslovnom idejom.

Ipak, nade ima: naučnici s Američkog državnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji se finansira novcem poreznih obveznika, marljivo rade na pronalaženju lijeka protiv ebole.

Stephen Morrison iz Centra za strateške međunarodne studije otkriva: „Postoji vakcina koja obećava. Prošle sedmice je objavljeno da se ubrzano radi na istraživanju, te da će u septembru početi testiranja na ljudima. Ako ta testiranja budu uspješna, vakcina bi mogla biti dostupna 2015. Ako je istinita, to je, zaista, dobra vijest.”

Dobra vijest za buduće žrtve ebole. Za one koji trenutno umiru od nje, došla je prekasno.

Izvor: Al Jazeera