Žestoke borbe u libijskom Benghaziju

Zapadne države strahuju da će se Libija urušiti, jer oslabljena državna vlast nije u stanju staviti pod kontrolu bivše pobunjenike (AFP)

Snažni sukobi između snaga odmetnutog libijskog generala i grupe Ansar al-Sharia izbili su u gradu Benghaziju, tokom kojih je poginulo najmanje pet osoba, dok je ranjeno više od 16, objavili su vojni izvori.

U četvrti Liti čule su se snažne eksplozije, a vojni avion nadlijetao je lučki grad na istoku Libije u kojem se bore snage pod nadzorom generala Khalifa Haftara i grupe Ansar al-Sharia.

Neki su se stanovnici spremali na odlazak iz grada.

U Benghaziju, koji je sjedište više naftnih kompanija, zavladala je anarhija nakon što je general Haftar objavio rat drugim grupama boraca koristeći vojne avione i protivavionsko oružje.

Tripoli, bojno polje

Uprkos tom naoružanju, njegovi rivali su početkom mjeseca zauzeli glavnu vojnu bazu koju on, zajedno s regularnim vojnim snagama, pokušava vratiti.

Zapadne države strahuju da će se Libija urušiti, jer oslabljena državna vlast nije u stanju staviti pod kontrolu bivše pobunjenike koji su pomogli zbaciti bivšeg vođu Muammara Gaddafija 2011. godine, ali sada žele kontrolu.

Glavni grad Tripoli pretvorio se u bojno polje od prošlog mjeseca, kad je brigada iz Misrate napala borce iz Zintana, također na zapadu države, s ciljem da ih izbaci iz glavnog grada.

Izvor: Agencije