Sjevernoafrička Al-Kaida odbacila halifat

Gul i Barzani: Ovi susreti smatraju dokazom podrške Ankare vlastima u iračkom dijelu Iraka, koje su u ćorsokaku s Vladom u Bagdadu (Anadolija)

Sjevernoafričko krilo Al-Kaide odbacilo je halifat, koji je proglasila sunitska pobunjenička grupa u Iraku i Siriji, i potvrdilo lojalnost lideru Al-Kaide Aymanu al-Zawahriju.

U saopćenju grupe Al-Kaida u islamskom Magrebu kritiziraju se pobunjenici u Iraku i Siriji i njihov vođa Abu Bakr al-Baghdadi, jer se nisu konsultirali s liderima Al-Kaide, saopćila je američka organizacija koja prati saopštenja ovih grupa SITE.

Grupa Islamska država saopćila je prošlog mjeseca da osniva halifat na teritoriji oduzetoj tokom rata u Siriji i sjevernim dijelovima Iraka.

Lider ove grupe al-Bagdadi proglasio se halifom i vođom muslimana.

Susreti u Ankari

Predsjednik autonomne regije iračkog Kurdistana sastao se u ponedjeljak s turskim predsjednikom i premijerom u Ankari, koja prati razvoj događaja kojem je cilj stvaranje nezavisnog iračkog Kurdistana, prenosi agencija Fena.

Masoud Barzani je razgovarao s predsjednikom Turske Abdullahom Gulom, a zatim s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, pa se ovi susreti smatraju dokazom podrške Ankare vlastima u iračkom dijelu Iraka koje su u ćorsokaku s Vladom u Bagdadu.

Ovaj susret se odvija u kontekstu munjevitog napredovanja pokreta Islamska država u Iraku, koji uznemirava državu i regiju i budi aspiracije Kurda za autonomijom.

Barzani je prošli mjesec najavio da će irački Kurdi organizirati referendum o pitanju nezavisne regije.

Irački premijer Nouri al-Maliki je optužio kurdsku autonomnu pokrajinu u Iraku da je glavno uporište pobunjenika, na šta su kurdske vlasti zatražile da on ode sa vlasti.

Susjedna Turska, u kojoj živi jaka kurdska manjina (20 posto stanovništva), dala je do znanja da će odlučno braniti integritet iračkog teritorija i da je protiv kurdske nezavisnosti.

Izvor: Agencije