Erupcija vulkana na Aljaski ometa letove

Pavlof je jedan od najdosljednijih aktivnih vulkana na Aleutskom luku (Reuters)

Uslijed erupcije vulkana na Aljaski je stvoren oblak pepela i dima koji se vinuo visoko u nebo, što je prisililo regionalnu aviokompaniju da obustavi letove.

Vulkan Pavlof, koji godinama bljuje pepeo i lavu, počeo je eruptirati novim intenzitetom ove sedmice, zbog čega su naučnici izdali najviše upozorenje na vulkan u proteklih pet godina.

Crvena uzbuna – što znači da je opasna erupcija neminovna, u toku ili se pretpostavlja da će do nje doći – od tada je smanjena na narandžastu uzbunu, što ukazuje na povećanu mogućnost erupcije ili da je erupcija u toku, ali da predstavlja ograničenu opasnost.

Aviokompanija PenAir je otkazala letove, te najavila da će svakog sata pratiti aktivnost vulkana.

Pavlof se nalazi u nenaseljenoj regiji, gotovo 966 kilometara jugozapadno od Anchoragea.

Vulkan se nalazi ispod zračne rute koju redovno koriste aviokompanije koje lete između Sjeverne Amerike i Azije, ali ti avioni uglavnom lete na visinama od 9.144 metara i na njih vjerovatno ne bi utjecao pepeo na nižim visinama, saopćio je Opservatorij za vulkane Aljaske.

Pepeo na velikim visinama

Prema izjavi geologa Gamea McGimseyja, raspršeni pepeo iz Pavlofa nastavlja da doseže visine do 7.315 metara.

“Eruptivna aktivnost je i dalje prilično jaka”, kazao je McGimsey. “Lava eruptira visoko. Veoma je vidljiva na web kamerama tokom noći.”

Prema saopćenju objavljenom na internetskoj stranici National Geographica, naučnici nisu otkrili pojačane seizmičke aktivnosti ispod planine prije nedavne erupcije, iako su putem satelita zabilježili da je došlo do porasta temperature na vrhu.

Posljednja crvena uzbuna je izdata 2009. godine, kada je Mount Redoubt na Aljaski imao seriju erupcija tokom kojih je izbacivao pepeo u zrak na visinu od 1.500 metara.

Sa gotovo 40 historijskih erupcija, Pavlof je jedan od najdosljednijih aktivnih vulkana na Aleutskom luku, saopćio je Opservatorij za vulkane Aljaske.

Izvor: Agencije