Brazil: Snowden nije podnio zahtjev za azil

Snowden je izjavio da bi volio živjeti u Brazilu (AFP)

Ministar vanjskih poslova Brazila demantovao je da je odbjegli bivši službenik američke Nacionalne agencije za sigurnost Edward Snowden podnio brazilskoj vladi zahtjev za azil.

Snowden, koji je trenutno u Rusiji gdje mu je odobren privremeni azil koji istječe u augustu, izjavio je u intervjuu brazilskoj TV-stanici Globo da bi “volio živjeti u Brazilu” i da je zvanično podnio zahtjev.

Šef brazilske diplomatije Luiz Alberto Figueiredo je, međutim, rekao da to nije tako.

“Ako zahtjev stigne, bit će razmotren, ali on nije stigao”, kazao je ministar, prenijela je agencija AFP.

Otkazana posjeta

Snowden je u intervjuu, emitovanom u nedjelju, naveo da je formalno zatražio azil u nekoliko zemalja, uključujući i Brazil i da očekuje kako će mu biti dodijeljen iz humanitarnih razloga, a ne da bi “ponudio tajne dokumente NSA-e bilo kojoj zemlji u zamjenu za sigurno utočište”.

Bivši zaposlenik NSA-e objavio je prošle godine niz tajnih dokumenata koji su pokazali da su američke obavještajne službe prisluškivale više zemalja, uključujući Brazil, zbog čega je brazilska predsjednica Dilma Rousseff otkazala posjetu Washingtonu.

Zvaničnici NSA-e saopštili su da je Snowden imao pristup blizu 1,7 miliona tajnih dokumenata, mada nije jasno koliko ih je uklonio iz sjedišta Agencije na Havajima, dok je radio kao sistemski administrator po ugovoru, prenio je AP.

Izvor: Agencije