Suspendiran nadbiskup Jozef Wesolowski

Vatikan je suspendirao nadbiskupa Jozefa Wesolowskog, donedavnog apostolskog nuncija u Dominikanskoj Republici, zbog optužbi za pedofiliju i seksualno zlostavljanje djece.

Drastičan je ovo potez vrha Katoličke crkve koja je godinama zataškavala i igornirala zlostavljanje djece.

Nakon što je crkveni sud Jozefa Wesolowskog proglasio krivim za zlostavljanje dječaka, Vatikan je obećao da će tražiti najstrožiju moguću kaznu za svog bivšeg ambasadora u Dominikanskoj Republici – što je izbacivanje iz Crkve.

Vatikan je proglasio krivim svog bivšeg ambasadora u Dominikanskoj Republici zbog seksualnog iskorištavanja dječaka.

Izbacivanje i javna sramota

Kazna je izbacivanje iz crkve i javna sramota s kojom se Jozef Wesolowski suočava.

Očekuje se da vlasti Dominikanske Republike, gdje se navodni zločin i dogodio, otvore istragu.

Danilo Medina, predsjednik Dominikanske Republike, kaže: “Prilikom našeg susreta papa Franjo je kao prvu temu nametnuo pitanje odgovornosti Josefa Weslovskog i uvjerio me da se Vatikan neće smiriti dok ne dobije maksimalnu kaznu. U ovom slučaju, maksimalna kazna je izbacivanje iz Crkve.”

Vatikan se već godinama suočava s optužbama kako ne radi dovoljno da spriječi seksualno zlostavljanje koje čine svećenici.

Početkom godine, UN ga je pozvao da otvori svoje arhive.

Nakon svog imenovanja, papa Franjo se ispričao za sve slučajeve seksualnog iskorištavanja djece, čime je učinio iskorak u odnosu na prethodnike.

Michael Walsh, stručnjak za Vatikan, smatra: “Zasigurno je učinio napor da pokaže taj stav. Rekao je da neće biti apsolutno nikakve tolerancije za osobe koje su krive za seksualno zlostavljanje, prije svega kada je riječ o maloljetnicima. To je jasno naglasio, a govorio je i o problemima karijerizma među svećenstvom i sličnim stvarima. Zauzeo je čvrst stav kada je riječ o položaju svećenika”.

Wesolowski ima dva mjeseca da podnese žalbu, a sada se suočava s krivičnim postupkom i mogućim izručenjem Dominikanskoj Republici.

Izvor: Al Jazeera