EU Moskvi: Zaustavite pobunjenike u Ukrajini

EU je podijeljena u vezi s nametanjem oštrih privrednih sankcija Rusiji, jer se neke zemlje članice boje osvete (AP)

Čelnici zemalja Europske unije tražit će od Rusije u petak da zaustavi dotok oružja i pobunjenika preko svoje granice s Ukrajinom i zaprijetiti joj oštrijim sankcijama, prema nacrtu priopćenja kojega je vidjela agencija Reuters.

Međutim, dužnosnici EU-a su rekli kako nije vjerojatno da će čelnici odobriti nove sankcije na samitu na kojem će ih informirati ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je najavila da napredak u Ukrajini nakon skoro tjedan dana prekida vatre “nije jasan (…) kao što sam se nadala”.

EU podijeljena u vezi s oštrim sankcijama

“Razgovarat ćemo o tome kako daleko trebamo nastaviti sa sankcijama ili dokle se uznapredovalo”, rekla je novinarima, prenosi Hina.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je ovog tjedna da će odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina na Porošenkov mirovni plan odlučiti hoće li Sjedinjene Države i Europa pojačati sankcije.

Za sada je EU uvela ograničene sankcije, namećući 61 osobi u Rusiji i Ukrajini zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, kao i dvjema energetskim tvrtkama na ukrajinskom poluotoku Krimu, kojega je Moskva anektirala početkom godine.

EU je podijeljena u vezi sa nametanjem oštrih gospodarskih sankcija Rusiji, jer se neke zemlje članice boje odmazde najvećeg EU-ovog opskrbljivača energijom.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Čelnici 28 članica EU-a će podržati Porošenkov mirovni plan i uzeti na znanje odluku Ruskog parlamenta o povlačenju zakona kojim se ruskim snagama dopušta intervencija u Ukrajini, stoji u nacrtu priopćenja.

Summit će izraziti žaljenje da prekid vatre “kojega su poštovale ukrajinske vlasti nije doveo do punog prekida vojnih neprijateljstava”, prenosi Reuters.

Separatisti pristali na pregovore

Zato poziva “sve strane da se stvarno opredijele za provedbu mirovnog plana i da učvrste prekid vojnih aktivnosti”, stoji u nacrtu priopćenja.

EU će pozvati Rusiju da “aktivno upotrijebi svoj utjecaj nad ilegalno naoružanim skupinama i zaustavi dotok oružja i pobunjenika preko granice, kako bi se postigli brzi i opipljivi rezultati u smirivanju”.

Kako javlja Reuters, zaprijetit će oštrijim sankcijama Rusiji i reći  kako su dužnosnici EU-a pripremili ciljane mjere, “tako da daljnji koraci mogu biti poduzeti ukoliko to budu zahtijevali događaji u istočnoj Ukrajini”.

Pobunjenici napali kasarnu uprkos primirju

Proruski separatisti napali su u četvrtak navečer vojarnu postrojbe zadužene za pratnju zarobljenika u središtu Donjecka, pobunjeničkog uporišta na istoku Ukrajine, izvijestio je AFP.

Najmanje 200 naoružanih pobunjenika tražilo je od pripadnika postrojbe Ukrajinske nacionalne garde da se predaju i polože oružje. Kada su Ukrajinci to odbili pobunjenici su počeli pucati, usprkos primirju koje su obje strane prihvatile i koje istječe u petak navečer.

Ispred vojarne je bilo oklopno vozilo separatista s ruskom zastavom.

Mještanin Sergej, koji podupire separatiste i čiji je sin bio u zgradi vojarne, rekao je za AFP da vojna postrojba stacionirana u središtu Donjecka, okružena stambenim zgradama i bistroima, ima “200 do 300 ljudi”.

“[Pobunjenici su] postavili ultimatum vojnicima koji se nisu htjeli predati. Borci [samoproglašene] Donjecke republike počeli su pucati”, rekao je.

Poziv na produženje primirja

Ukrajinska nacionalna garda je rekla u priopćenju da je taj napad odbijen i da u njemu nitko nije ranjen. Dodala je da traju pregovori s predstavnicima separatista.

Ova postrojba Nacionalne garde nije sudjelovala u operacijama ukrajinske vojske pokrenutim u travnju u toj industrijski razvijenoj rusofonskoj pokrajini na istoku Ukrajine protiv proruske pobune.

Primirje koje je Kijev proglasio, a pobunjenici ga prihvatili, istječe u petak u 22 sata po mjesnom vremenu (21 sat po srednjoeuropskome). Zapadni čelnici i Rusija pozivaju proeuropske vlasti u Kijevu da produlje primirje.

Izvor: Agencije