Zabranjen ulazak u dva sela kod Bijeljine

Na području Bijeljine u Bosni i Hercegovini Sava opada na mjestu improviziranog nasipa.

Kroz drinski nasip voda istječe sa poplavljenog područja uz rijeku Savu. Da bi bio omogućen nastavak rada škola u Bijeljini, blizu 400 evakuiranih premješteno je iz nekoliko gradskih škola, koje su služile kao prihvatilišta, u nove prihvatne centre.

Iz pet okolnih poplavljenih sela do sada je uklonjeno15 tona uginulih životinja.

I dalje je zabranjen ulaz u mjesta Velino selo i Jelas, jer se voda još nije povukla.

Ekipa Al Jazeere posjetila je ova mjesta, gdje je nivo vode metar i po do dva metra.

”Nekada je tu bilo 250 domaćinstava. Sve je uništeno. Zatekli smo one koji su tamo ostali, čuvaju svoju imovinu i stoku koja im je ostala”, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Nadležne ekipe skupljaju uginulu stoku u tim selima, jer su ona proglašena potencijalnim žarištima epidemije.

Četrdeset tona pomoći iz Pakistana

Ranije u subotu, na sarajevski aerodrom je stigao pakistanski vojni avion sa 40 tona interventne pomoći za područja Bosne i Hercegovine pogođena poplavama i klizištima.

Pomoć je lično odobrio premijer Pakistana Nawaz Sharif.

Pošiljku šalje Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana, a sadrži 63 potrebna artikla s liste Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kao što su pumpe za ispumpavanje vode i sredstva za prečišćavanje vode, hrana za bebe, maske i zaštitna odijela, podvodne kamere, mobilne kuhinje, šatori, deke, kanisteri za vodu i druga neophodna oprema.

Situacija na poplavljenim područjima širom BiH i dalje je ozbiljna.

Šamac je pod vodom, u Doboju se rijeka Bosna povukla, dok su na mnogim poplavljenim područjima registrirani deseci novih klizišta.

Iz Uprave Civilne zaštite bh. entiteta Republika Srpska saopćeno je da se Šamac i dalje nalazi pod vodom, čija dubina na pojedinim mjestima iznosi i do metar, iako gradu više ne prijeti neposredna opasnost od poplava.

Vrši se zbrinjavanje ljudi koji se i dalje nalaze u poplavljenom području, prenosi Srna.

Na dijelovima općine gdje se voda povukla vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata te uklanjanje uginulih životinja uz nadzor veterinarskih službi, a na dijelovima koji su još pod vodom vrši se ispumpavanje.

Na području Bijeljine stanje je i dalje složeno, ali se provode sve neophodne aktivnosti na postepenoj stabilizaciji i poboljšanju.

U jutarnjim satima vodostaj rijeke Save kod Topolovca iznosio je 590 centimetara.

I dalje je prisutna opasnost na starom dašničkom nasipu kod Visoča, a potencijalno prijeti opasnost i od epidemije zbog uginule stoke na poplavljenim područjima uz rijeku Savu, kao i u vodenim džepovima na području grada i naseljenog mjesta Dvorovi.

Sanacija nasipa

U toku noći nastavljeno je utvrđivanje i sanacija nasipa.

U Doboju se rijeka Bosna povukla u svoje korito i gradu ne prijeti opasnost od poplava.

“Epidemiološka situacija u Doboju je nesigurna i akcija dezinfekcije tog grada, teško pogođenog poplavama, trajat će sve dok situacija ne bude stabilna”, izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić.

Timovi Instituta za javno zdravstvo RS-a, zajedno sa službama Doma zdravlja i Regionalnim zavodom za zaštitu zdravlja jutros su počeli opsežniju dvodnevnu akciju dezinfekcije poplavljenih objekata u Doboju, a te poslove radi blizu 150 stručnih osoba.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić apelirao je jutros u Doboju na stanovnike tog grada da očiste objekte kako bi se mogla izvršiti dezinfekcija, a time spriječile moguće zarazne bolesti i epidemije.

U općini Brod na području naselja Liješće, Sijekovac i Brodsko Polje II nadiru podzemne vode koje su počele ugrožavati stanovništvo. U naselju Liješće evakuirano je stanovništvo iz četiri kuće.

Teška situacija

U  Federaciji Bosne i Hercegovine stanje je i dalje teško. Epidemiološka situacija je nesigurna, ali pod aktivnim nadzorom, saopćeno je danas iz Federalnog štaba Civilne zaštite.

Kako se navodi u saopćenju, Štab nije jučer održao osmu vanrednu sjednicu zbog nepostojanja kvoruma za donošenje odluka, ali je održao četvrtu telefonsku sjednicu.

Štab je naredio Federalnoj direkciji robnih rezervi da odmah stavi na raspolaganje Federalnoj upravi Civilne zaštite 10.000 litara benzina i 25.000 litara nafte koje će koristiti spasioci.

Federalnoj upravi civilne zaštite naređeno je da zaključi ugovor sa privatnom pumpom u Lužanskom Polju, o uslugama skladištenja i točenja goriva.

Drugom naredbom Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naređuje se da sa Slovenijom koordinira angažiranje pet specijalnih kamiona za prevoz i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa iz Posavskog kantona od danas do srijede.

Stanje na području Posavskog kantona se stabilizira. U općini Odžak voda se povlači. U općinama Domaljevac – Šamac i Orašje, sela su pod vodom, tendencija vode je u opadanju. Situacija je i dalje složena.

U Zeničko-dobojskom kantonu aktivno se radi na sanaciji puteva te deratizaciji, dezinfekciji i dezinsekciji u poplavljenim područjima. Vrše se geološka ispitivanja na terenu na pokrenutim klizištima, dok vojska helikopterima dostavlja hranu, lijekove i druge potrepštine.

Brojna nova klizišta

Radi se na ponovnom uspostavljanju vode, struje i telefonskih veza.

U općini Zavidovići snabdijevanje građana vodom iz gradskog vodovoda se stabiliziralo, ali nije za piće ni nakon prokuhavanja. Najveći dio općine je snabdjeven električnom energijom. Dezinfekcija se vrši svakodnevno. Službe Higijensko-epidemiološke službe su na terenu. Raseljene osobe pristižu kako bi se prijavile u Općinu.

I dalje je teško stanje kada je riječ o klizištima u Krajinićima, Paravcima, Rujnici, Kazićima, MZ Pašin Konak, Stipovićima, Crnjevu i Stavcima. Klizišta koja su ugrozila ili uništila stambene objekte su pod nadzorom stručnih timova Općine Zavidovići.

Ukupan broj klizišta zaključno do momenta slanja izvještaja iznosi 224.

U mjestu Skroze prijavljen je pronalazak ručne bombe, o čemu su obaviještene nadležne službe.

U općini Kakanj ukinuto je stanje prirodne nesreće.

Na mnogim klizištima vrši se praćenje pomjeranja klizanja tla i daju se uputstva stanovništvu, a formirana je komisija za procjenu šteta.

U općini Žepče intenzivno se radi na deblokadi lokalnih puteva i prikupljaju se podaci o raseljenim osobama te se radi registar klizišta.

Pojavila su se nova klizišta na području Olova.

Klizišta su pokrenula minska polja na tri lokacije općine Maglaj.

Nastoji se osposobiti Dom zdravlja Maglaj kako bi se stvorili minimalni uvjeti za pružanje medicinske pomoći. Problem predstavljaju fekalne vode, ali za sada nema zabilježenih epidemija.

U Tuzlanskom kantonu samo objekti koji su direktno ugroženi klizištima nemaju električnu energiju.

U protekla 24 sata prijavljeno je 47 novih klizišta, a u ovom kantonu ima ih stotine.

Na području Srebrenika prijavljena su 22 nova klizišta, a ukupno ih ima 390.

Nova klizišta registrirana su i na području Jajca.

Na području Ključa vrši se dezinfekcija objekata. U Sanskom Mostu vrši se mehaničko čišćenje, ispumpavanje vode iz objekata, čišćenje i sapiranje kolovoza i druge aktivnosti.

Izvor: Agencije