Pomaknute mine najviše prijete u BiH

U narednim danima očekuju se mogući problemi aktiviranja neeksplodiranih ubojnih sredstava nakon povlačenja vode sa poplavljenih minskih polja (AP)

Regionalni tim stručnjaka koga čine predstavnici Centra za razminiranje Republike Srbije, Hrvatskog centra za razminiranje i Centra za uklanjanje mina u BiH dogovorili su, na sastanku održanom u spačvanskim šumama, plan aktivnosti na otklanjanju opasnosti od mina prouzrokovanih poplavama u regiji.

Dogovorena je logistička suradnja na praćenju situacije u vezi s potencijalnim “pomjeranjem” mina u regiji zbog poplava, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić uz napomenu kako su se sudionici sastanka “usuglasili kako najveći problem s minama postoji u Bosni, jer je vodena bujica bila najjača te osim izlijevanja rijeka donijela i klizišta”.

“U Srbiji nema minskih polja, odnosno nema poplavljenih mina. Postoji opasnost ako je voda donijela mine iz Hrvatske i BiH. Na području Hrvatske potencijalno su ugroženi stanovnici na području općina Gunja, Vrbanja i Nijemci”, javlja Mlinarić.

Na sastanku su razmijenjene sve raspoložive informacije iz domena protuminskog djelovanja u cilju otklanjanja posljedica elementarne nepogode koja je pogodila regiju.

Dogovoreno je da se idući sastanak održi za sedam dana u BiH, nakon što se izađe na teren i izvidi situacija. Terenski izvidi mogu se obaviti tek kad se voda povuče.

Naglašeno je i da se idućih dana očekuju mogući problemi od aktiviranja neeksplodiranih ubojnih sredstava nakon povlačenja vode sa poplavljenih minskih polja.

Pomoć iz Belgije

U Sarajevo je, u međuvremenu, stigao i operativni tim s bespilotnom letjelicom belgijske prve pomoći, Belgijske vojne akademije uz asistenciju Sveučilišta Vrije iz Bruxellesa, Odsjeka za elektroniku i informatiku.

Tim je jutros izašao na teren zajedno sa specijalnim timovima za izviđanje sumnjive minske površine, sastavljeni od izviđačkih timova BHMAC-a, RU-a Tuzla i RU-a Sarajevo.

Snimanje su vršili na području ušća rijeke Krivaje i dalje prema Maglaju i Doboju, a u planu je i snimanje područja Odžaka.

Delegacija Europske unije zajedno s nevladinim organizacijama: Udruženje za eliminaciju mina – UEM, Stop mines, Dok-ing deminiranje, Dernira i Posavina bez mina, koje imaju tekuće ugovore na deminiranju i upozoravanju na mine na raspolaganju su u obliku interventnih timova.

Iz Centra za uklanjanje mina u BiH posebno skreću pozornost stanovništvu ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstva da ih obilježe improviziranim oznakama, ne diraju, ne pomjeraju i ne odnose na deponije. O tome treba obavijestiti nadležne organe (Civilne zaštite, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a).

Iz tog centra napominju stanovništvo da samoincijativno ne poduzimaju nikakve aktivnosti na uklanjanju mina i NUS-a.

“Sve aktivnosti oko uklanjanja mina i NUS-a obavljat će za to obučene i specijalizizane organizacije u BiH”, navodi se u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije