Novi zemljotres pogodio Nikaragvu

Zemljotres je izazvao paniku među građanima, koji su istrčali na ulice (AP)

Novi zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richterovoj skali pogodio je Nikaragvu, saopćio je u subotu američki Geološki zavod.

Zemljotres se dogodio u 14:29 sati po lokalnom vremenu, na dubini od 138 kilometara, s epicentrom oko 24 kilometara južno od Granade, prenio je AFP.

Potresi su se osjetili i u susjednom Salvadoru i Kostarici, a za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama niti pričinjenoj materijaloj šteti.

Nikaragvu je prethodnog dana pogodio zemljotresu jačine 6,1 stepena po Richterovoj skali, kada je jedna osoba izgubila život, 33 su povrijeđene, a više od 800 kuća oštećeno, saopćila je Vlada.

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega naložio je Vladi da bude u pripravnosti zbog niza naknadnih udara nakon prvog najjačeg potresa.

Za sada je jedina žrtva zemljotresa bila 37-godišnja žena, koja je umrla je od pretrpljenog srčanog udara zbog stresa.

Panika i evakuacija

Više od 800 kuća je oštećeno u zemljotresu, saopćili su dužnosnici.

Epicentar potresa bio je oko 18 kilometara jugoistočno od grada Larreynage, na dubini od 10 kilometara, saopćio je američki Geološki zavod, javlja AP.

Potres je izazvao paniku među građanima, koji su istrčali na ulice, dok su se drugi obraćali lokalnim radio stanicama, žaleći se da nemaju vodu i električnu energiju.

Zemljotres se najviše osjetio u gradu Nagarote, izjavio je direktor Agencije za prevenciju nesreća Guillermo Gonzalez.

U prijestonici Managvi evakuirano je 155 osoba, a nastava u školama neće biti održana.

Izvor: Agencije