Katalonski plan o nezavisnosti protivustavan

Katalonija je posljednjih godina doživjla porast nacionalnih osjećaja koje je izazvala ekonomska kriza (Getty Images)
Katalonija je posljednjih godina doživjla porast nacionalnih osjećaja koje je izazvala ekonomska kriza (Getty Images)

Španjolski Ustavni sud proglasio je nelegalnim plan o samoodređenju Katalonije, koji je već odbila središnja Vlada, nanijevši tako udarac nacionalistima na vlasti u ovoj regiji, koji žele organizirati referendum 9. studenog.

“U okviru Ustava jedna autonomna zajednica ne može jednostrano sazvati referendum o samoodređenju kako bi odlučila o svojoj integraciji u Španjolskoj”, navodi se u odluci Suda, koja djelomično poništava Deklaraciju o suverenitetu, koju je Parlament Katalonije izglasao u siječnju 2013. godine.

Sud proglašava “ništavnim i neustavnim” princip prema kojem narod Katalonije ima karakter političkog i suverenog pravnog subjekta”.

Odlučivanje samo u okviru Ustava

Sud priznaje katalonskom narodu “pravo na odlučivanje” dok je ono u okviru Ustava.

Pitanje na referendumu je trebalo glasiti: “Želite li da Katalonija bude država?” i ako je odgovor da, slijedi pitanje: “Želite li da ta država bude neovisna?”

Katalonija, regija na sjeveroistoku Španjolske sa snažnim kulturnim i lingvističkim identitetom, u kojoj živi 7,5 milijuna stanovnika, doživjela je posljednjih godina porast nacionalnih osjećaja koje je izazvala ekonomska kriza.

Zastupnički dom će raspravljati o ovom pitanju 8. travnja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO