Kineska poruka Španiji u vezi sa Tibetom

Kina od Španije očekuje da spriječi ponavljanje slučajeva poput tužbe protiv Jiang Zemina i Li Penga (AFP)

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u petak Španjolskoj da spriječi pokretanje novih sudskih tužbi koje se bave navodnim kineskim kršenjem ljudskih prava u Tibetu. 

Dvije tibetske organizacije i jedan redovnik španjolskog državljanstva u Španjolskoj su 2006. tužili bivšeg predsjednika Jiang Zemina i bivšeg premijera Li Penga zbog navodnog genocida u Tibetu.

Poslužili su se španjolskim zakonom koji omogućuje da se osumnjičenima sudi za kršenje ljudskih prava počinjenih u inozemstvu jer je žrtva Španjolac.

Dvojica bivših čelnika i još troje visokorangiranih dužnosnika iz vlade u osamdesetim i devedesetim godinama dvadesetoga stoljeća, optuženi su za kršenje ljudskih prava u toj himalajskoj regiji.

Peking: Madrid neka objasni šta se događa

U najnovijem potezu u toj parnici španjolski je sudac ovaj tjedan odbio u studenome podnesenu žalbu državnog odvjetnika protiv naloga za uhićenje Jianga i Lija, prenosi Hina.

Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je kako Peking traži od Madrida da “objasni” što se zbiva te kako od Španjolske očekuje da spriječi ponavljanje takvih slučajeva.

“Pitanje Tibeta središnji je interes Kine, utječe na osjećaje ljudi i veoma je osjetljivo”, rekao je na redovitom dnevnom razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Kina se nada da Španjolska “neće poslati pogrešnu poruku tibetskim separatističkim snagama”, da će se potruditi “da ne dopusti upotrebu španjolskog teritorija za protukineske separatističke aktivnosti” te da će “spriječiti buduće takve incidente”.

Izvor: Agencije