Američki ratni brodovi uplovili u Crno more

Pripadnici specijalnih snaga SAD-a, Evrope i Azije su spremni sa ruskim kolegama sarađivati na osiguranju ZOI-ja u Sočiju (AFP)

Američki razarač s krstarećim raketama “USS Ramage” i admiralski brod Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država “USS Mount Whitney” će sa blizu 600 marinaca učestvovati u osiguravanju predstojećih Zimskih oimpijskih igara u ruskom Sočiju, saopćio je u ponedjeljak vojno-diplomatski izvor, prenosi Interfax.

Prema riječima ovog izvora, brodovi su nedavno prošli Bosfor, po dogovoru s turskom stranom, te uplovili u Crno more.

On je primijetio da se, prema pravcu njihovog kretanja, može zaključiti da su krenuli prema obali Ukrajine i da za sada nije upućen zahtjev Rusiji za ulazak brodova u ruske teritorijalne vode.

Ranije je saopćeno da je SAD spreman dislocirati dva vojna broda koja bi se, na zahtjev Rusije, mogla uključiti u zaštitu ZOI-ja.

U Pentagonu su rekli da će uplovljavanje brodova biti obavljeno prema standardnoj proceduru za osiguravanje Igara.

Kontraadmiral vojske SAD-a John Kirby je izjavio da je Washington, također, spreman uključiti avijaciju, iako za sada nije bilo zahtjeva zvanične Moskve.

Specijalni režim

Pripadnici specijalnih snaga SAD-a, Evrope i Azije spremni su s ruskim kolegama sarađivati na osiguranju ZOI-ja.

List Washington Post je početkom januara prenio riječi direktora američkog Federalnog istražnog biroa da trenutno u Rusiji radi blizu 30 agenata – dvadesetak u Moskvi i desetak u Sočiju.

Od 7. januara ove godine je u široj regiji Sočija uveden specijalni režim za prijevoz ljudi i robe.

Ruska avijacija je zabranila putnicima na svim letovima da u avione unose tečnost u ručnom prtljagu.

Osim toga, predsjedničkim ukazom je pojačano osiguranje olimpijskih objekata, ograničen aviotransport i uvedena zabrana za plovidbu komercijalnih teretnih brodova u akvatoriju luke Gelendžik.

Zimske olimpijske igre u Sočiju na programu su od 7. do 23. februara.

Izvor: Agencije