Pregovori Vlade i opozicije u ćorsokaku

U razgovorima vođenim u petak s posrednikom UN-a u Ženevi nije bilo napretka, izjavio je glasnogovornik delegacije sirijske Vlade.

„Nažalost, razgovori se nisu završili s ostvarenim napretkom“ izjavio je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad povodom odvojene sjednice koju je s vladinim delegacijom vodio posrednik UN-a Lakhdar Brahimi.

Glasnogovornik delegacije oporbe Louai Safi izvukao je isti zaključak nakon susreta njegove delegacije s Brahimijem.

„Pregovori su do sada u ćorsokaku, kao što svi znate“, izjavio je Safi novinarima.

Mekdad je kazao da za Vladu borba protiv „terorizma“ ostaje prioritet.

„Oni koji neće da se bore protiv terorizma nisu dio sirijskog naroda“, kazao je on, te dodao da oni koji nose oružje protiv svog naroda i Vlade su teroristi.

„Nemamo problem da govorimo o terorizmu koji inicira režim, ali bez vladinog pristanka na tranziciju ništa se neće dogoditi“, kazao je predstavnik oporbe.

„Kako bismo mogli danas govoriti o zaustavljanju nasilja kad režim nastavlja prakticirati nasilje protiv civila. Trebat će nam drugi tim, patrioti koji misle na Siriju, a ne na porodicu koja ima vlast.“

Spašavanje razgovora

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Američke Države da koriste mirovne pregovore o Siriji za „promjenu režima“ u toj zemlji.

Lavrov je naglasio da pitanje prijelazne vlade, ključna točka oporbenih pregovarača, ne smije dominirati razgovorima u Švicarskoj.

„Imamo utisak da oni koji podupiru oporbu u ovom procesu na umu imaju samo jednu stvar – promjenu režima“, kazao je ruski šef diplomacije, dodavši da se razgovori „vrte ukrug“.

Njegovi komentari dolaze dan nakon što su se visoki američki i ruski dužnosnici sastali u Ženevi sa izaslanikom UN-a za Siriju Lakhdarom Brahimijem, u pokušaju spašavanja razgovora između sirijske vlade i oporbe.

Brahimi se u petak odvojeno sastao sa dvije sirijske strane.

Zamjenik Lavrova Genadij Gatilov rekao je da bi sirijska vlada trebala diskutirati o stvaranju prijelazne vlade, ako oporba službeno objavi da će se pridružiti borbi protiv „terorizma“.

Gatilov je kazao i da izaslanstvo sirijske vlade nema namjeru povući se iz pregovora, prenijele su ruske agencije.

Reporter Al Jazeere James Bays, koji izvještava iz Ženeve, kazao je kako je Brahimi tražio od SAD-a i Rusije da riješe ovaj zastoj i blokadu u pregovorima. 

Zaštita civila

Zamjenica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) za humanitarna pitanja Valerie Amos okrivila je sirijsku vladu i oporbu za propust u zaštiti civila i navela kako bi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a pomogla ukoliko bi imala „poluge“ za osiguravanje dostupnosti u isporuci humanitarne pomoći milijunima Sirijaca zarobljenih u opkoljenim gradovima.

Amos je novinarima potvrdila kako je pozvala članice Vijeća sigurnosti da iskoriste svoj utjecaj na obje strane u sukobu u Siriji kako bi osigurali pauze i primirja u cilju redovitog pristupa humanitarnih djelatnika ugroženima, prenijela je agencija AP.

„Potrebna nam je akcija i primjena na terenu i, ukoliko će rezolucija to omogućiti, to bi nam bilo od koristi. Rezolucija koja, zapravo, ne vodi do promjena na terenu, nigdje nas neće odvesti“, rekla je Amos.

Ocijenila je i kako evakuacija Homsa nije dovoljno napredovala i zatražila od Vijeća sigurnosti da “omogući rad humanitarnim djelatnicima”.

Istaknula je i da je UN primio “verbalna jamstva” zaraćenih strana, ali još nema pisane potvrde da će se primirje u Homsu nastaviti.

“Bez pisanih jamstava ne možemo dalje”, dodala je.

Rekavši da je “ne samo pesimistična nego i razočarana”, dodala je kako je upozorila Vijeće sigurnosti da je “napredak veoma ograničen i zabrinjavajuće spor”, u pružanju pomoći sirijskim civilima.

“Izlazak gotovo 1.400 civila iz Homsa nedvojbeno jest uspjeh s obzirom na iznimno teške okolnosti, ali još je 250.000 ljudi blokirano zbog borbi u Siriji bez ikakva pristupa pomoći”, istaknula je Amos.

Polovini zemlje treba pomoć

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, počele su u četvrtak konzultacije s Australijom, Luksemburgom i Jordanom o Siriji.

Ujedinjeni narodi priopćili su kako najmanje 9,3 milijuna Sirijaca ili gotovo polovica stanovništva zemlje treba humanitarnu pomoć.

Amos je u više navrata izrazila nezadovoljstvo što je nasilje usporilo isporuke humanitarne pomoći ugroženima.

Istodobno je međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi najavio novi krug razgovora u Ženevi s dvama sirijskim izaslanstvima, objavio je UN samo nekoliko sati pošto se sastao s visokim predstavnicima SAD-a i Rusije ne bi li potaknuo pregovore.

No, predstavnik oporbe Badr Jamous rekao je nakon sastanka s američkom podtajnicom Wendy Sherman kako njezin sastanak s Brahimijem i zamjenikom ruskoga ministra vanjskih poslova Genadijem Gatilovom „nije bio uspješan“.

„Upravo nam je rekla kako je bilo na sastanku s Rusima i Brahimijem, i to nije bilo uspješno“, kazao je Jamous novinarima.

Izvor: Agencije