Naučnici: Šišmiši mogući krivci za ebolu

Naučnici vjeruju da genetski kod šišmiša utječe na njihovu otpornost koja ih štiti od smrtonosnih virusa (EPA)

Dvogodišnji dječak Emil Uamuno iz Gvineje, žrtva ebole za koju se vjeruje da je izazvala aktuelnu epidemiju, zaražen je najvjerovatnije igrajući se u šupljem drvetu u kome su bili nastanjeni šišmiši, kažu naučnici, prenosi Srna.

Naučnici su selu Meliandou, gdje je dječak rođen, uzeli uzorke i razgovarali sa mještanima o mogućim izvorima zaraze, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu EMBO Molekularna medicina.

Dječak Emil, koji je umro od ebole u decembru 2013. godine, često se igrao zajedno sa drugom djecom u drvetu sa šišmišima u selu koje je okruženo poljoprivrednim zemljištem i velikim drvećem.

Selo sa 31 kućom nalazi se u šumskom regionu okruženo visokom trskom i palminim drvećem, za koje se vjeruje da privlače šišmiše koji su virus prenijeli dječaku.

Testirani uzorci pepela sa drveta

Iako naučnici vjeruju da je divljač kojom se mještani hrane, uključujući šišmiše, mogući izvor ebole, naučnici smatraju da takva ishrana niej izazvala epidemiju, već da je uzrok epidemije izloženost šišmišima i njihov izmet.

Naučnici su testirali uzorke pepela sa drveta, koje su mještani ranije zapalili, i pronašli DNK tragove koji se poklapaju sa šišmišima.

Iako nisu nisu mogli da testiraju meso divljači koje su mještani uništili, oni su uhvatili žive šišmiše i testirali ih.

Ebola nije pronađena kod šišmiša, ali su raniji testovi pokazali da ova vrsta može biti prenosnik ebole, navodi BBC, prenosi Srna.

Doktor Fabian Leendertz sa Instituta “Robert Koch” u Njemačkoj i njegove kolege kažu da je potrebno naučiti više o šišmišima, jer oni praktično žive sa ljudima, ističući da ubijanje životinja nije rješenje.

“Ubijanje šišmiša nije rješenje jer biste onda imali više slučajeva malarije”, rekao je dr. Leendertz.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO