Vojni pakt Seula, Tokija i Washingtona stupio na snagu

Seul je predložio nastavak pregovora sa Pjongjangom (Reuters)

Vojni pakt između Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana o razmjeni i čuvanju osjetljivih podataka o sjevernokorejskom raketnom i nuklearnom programu je stupio na snagu, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Prema trilateralnom paktu, finaliziranom u ponedjeljak, Južna Koreja i Japan će razmjenjivati podatke putem SAD-a, koji ima pravomoćne bilateralne sporazume o razmjeni obavještajnih podataka sa obje azijske zemlje.

“Vojne tajne su podijeljene u prvi, drugi i treći nivo povjerljivih informacija, ali zemlja koja dijeli informaciju odlučuje o nivou povjerljivog materijala”, rekao je Kim Min-seok, glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

Specijal

Tri zemlje planiraju da održe daljnje razgovore kojim bi se detaljnije razradili detaljeio obimu informacija koje se mogu razmjenjivati prema paktu, prenijela je seulska informativna agencija Yonhap izjavu južnokorejskog zvaničnika Ministarstva odbrane.

Pentagon je saopćio da će ovaj sporazum unaprijediti sigurnost tri zemlje.

“Konkretno, razmjena informacija o nuklearnim i raketnim prijetnjama koje predstavlja Sjeverna Koreja između potpisnica sporazuma će omogućiti efektniji odgovor na buduće provokacije te tokom nepredviđenih situacija”.

Centar za razmjenu

“Ministarstvo odbrane će služiti kao centar za trilateralnu razmjenu informacija. Sporazum ne nameće neke nove pravne obaveze na potpisnice sporazuma”, navedeno je u saopćenju Pentagona.

Neki Južnokorejci su izrazili zabrinutost zbog potpisivanja sigurnosnog pakta sa Japanom, nekadašnjim kolonijalnim vladarom.

Osim japanske aneksije Korejskog poluotoka, koja je okončana 1945, bilateralne veze su trpjele zbog dugotrajnih teritorijalnih sporova u vezi grupe malih otoka.

Prethodni pokušaj Seula da potpiše vojni sporazum sa Japanom prije dvije godine je pauziran zbog protesta javnosti.

Pregovori sa S. Korejom

U međuvremenu je Južna Koreja u ponedjeljak predložila da se nastave obustavljeni razgovori sa Sjevernom Korejom, u pokušaju da se u januaru održe pregovori o problemu ponovnog spajanja porodica rastavljenih Korejskim ratom, održanim između 1950. i 1953. godine, te da se razgovara o mogućim projektima saradnje.

”Potreban nam je dijalog i saradnja u provedbi tih planova”, kazao je Ryoo Kuhl-Jae, južnokorejski ministar ujedinjenja zadužen za sjevernokorejske poslove.

“Nadam se da bi pregovori mogli ublažiti bol odvojenih porodica prije nove lunarne godine”, kazao je on, referirajući se na proslavu 19. febr.

Prethodni službeni razgovori dviju Koreja održani su u februaru. Omogućili su susret porodica, ali je on prekinut zbog novih vojnih napetosti.

Novosti dolaze nakon što je SAD, ključni saveznik Južne Koreje u regiji, optužio Sjever za razorni internetski napad na Sony Pictures Entertainment, američki ogranak japanskog Sony Corpa.

Sjever je negirao odgovornost za napad, te poslije optužio Washington za prekid internetskih veza u toj zemlji.

Izvor: Agencije