Kampanja protiv njemačkih antiislamista

Kampanju je za svega 48 sati podržalo oko 30 hiljada ljudi, a do sada je prikupljeno 208 hiljada potpisa (EPA)
Kampanju je za svega 48 sati podržalo oko 30 hiljada ljudi, a do sada je prikupljeno 208 hiljada potpisa (EPA)

Više od dvjesto hiljada osoba podržalo je peticiju putem interneta protiv ekstremno desničarske organizacije “Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada” (PEGIDA), javlja Anadolija.

“Milion potpisa protiv PEGIDA, za jednu različitu Njemačku” ime je internet kampanje koju je putem stranice “change.org” 23. decembra pokrenuo Nijemac Karl Lempert.

Kampanju je za svega 48 sati podržalo oko 30 hiljada ljudi, a do sada je prikupljeno 208 hiljada potpisa.

Internet kampanja

U okviru internet kampanje osuđeno je djelovanje pokreta PEGIDA i upućena poruka “Mi smo jedan narod”, te je naglašeno da ova poruka obuhvata sve građane bez obzira na vjeru, naciju, boju kože.

PEGIDA, koju je osnovao Lutz Bachman (41), osuđivan za krađu, ranjavanje osobe i konzumiranje droge, prvi protest je organizovala 20. oktobra u Dresdenu.

Prvi protest je organizovalo 12 osoba putem socijalnih platformi, a na protestu je bilo oko 350 ljudi, da bi se protestu 27. oktobra odazvalo 500 osoba, 3. novembra 1.000, 17. novembra 3.200, 24. novembra oko 5.500 ljudi.

 Podrška ovom antiislamskom pokretu u decembru je znatno povećana tako da je na posljednjem protestu 22. decembra bilo  17.500 osoba.

Tokom proteklih dana više hiljada građana izašlo je na ulice nekoliko gradova Njemačke kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog protesta koje organizira pokret PEGIDA.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO