Ban zove Pjongjang da prihvati razgovore

Ban istaknuo da je dijalog jedini put prema izgradnji povjerenja i unapređenja odnosa na korejskom poluotoku (Reuters)

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Pjongjang da prihvati prijedlog Južne Koreje, koja se založila za razgovore na visokoj razini sa Sjevernom Korejom.

Ban, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, istaknuo je da je dijalog jedini put prema izgradnji povjerenja i unaprjeđenja odnosa na poluotoku, podijeljenom od 1945. godine.

Glasnogovornik generalnog tajnika UN-a je rekao da se Ban “iskreno nada da će vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje pozitivno razmotriti prijedlog i sudjelovati u dijalogu”.

Nešto ranije je južnokorejski ministar za ujedinjenje Ryoo Kihl-jae izrazio spremnost da se sastane sa sjevernokorejskim kolegom u Seulu ili Pjongjangu.

Dogovorile dijalog pa uslijedili incidenti

“Voljni smo razgovarati o svim pitanjima od uzajamnog interesa”, rekao je Ryoo i naveo da je formalni prijedlog već upućen njegovom sjevernokorejskom kolegi Kim Jang-gonu, prenosi AFP.

Prema riječima Ryoo Kihl-jaea, među pitanja u interesu obje strane spadaju povratak obitelji razdvojenih tijekom Korejskog rata 1950-1953. godine i obilježavanje 70. obljetnice podjele poluotoka.

Dvije Koreje su se prethodno, prilikom neočekivanog posjeta sjevernokorejskog izaslanstva Azijskim igrama u listopadu u Južnoj Koreji, dogovorile o ponovnom pokretanju dijaloga, ali nakon tog događaja uslijedio je niz manjih incidenata duž granice koji su obnovili napetost.

Izvor: Agencije