U Siriji djeca umiru od gladi

Samo u posljednja dva mjeseca od gladi je umrlo 11 djece (Getty Images)

Sukobi u ratom zahvaćenoj Siriji već više od tri godine otežavaju život stanovništva ove zemlje. Nedovoljna ishrana i glad jedan su od glavnih razloga smrti sirijskog stanovništva, uglavnom djece.

Istočna Guta u blizini glavnog grada Damaska već dvije godine se nalazi u okruženju režimske vojske. Stotine hiljada stanovnika se svakodnevno bori za opstanak, preživljavanje; svakodnevno se vodi borba za osnovne prehrambene namirnice.

Samo u posljednja dva mjeseca od gladi je umrlo 11 djece.

Lokalni aktivisti navode da je samo u prvoj polovini decembra od gladi umrlo četvero djece te su pozvali Ujedinjene narode (UN) i međunarodnu zajednicu da zaustave rat i stradanje djece na ovom području.

Aktivista Muhammed Salahaddin je kazao da režimske snage nastavljaju s napadima i bombardovanjem, zbog nedostatka “prave volje” međunarodne zajednice.

Ponižavanje naroda u Siriji

Pojasnio je da se oko 700.000 ljudi nalazi u veoma teškim životnim uslovima. Salahaddin je dodao da su povećane cijene na pijacama, nema lijekova kao ni uslova da se pruže liječničke usluge.

Ljekar Avad Suleyman kazao je da u Siriji narod ne ponižava samo predsjednik Bashar al-Assad, nego i prijateljske, bratske zemlje.

Tokom okupacije Istočne Gute od gladi je život izgubilo 216 osoba, a od tog broja 150 je djece.

Rat u Siriji, poznat i pod imenom Sirijski ustanak, oružani je konflikt koji trenutno traje u Siriji.

Nemiri su počeli u proljeće 2011. godine, za vrijeme Arapskog proljeća, kada su krenuli masovni protesti protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada, čije su snage odgovorile nasilnim razbijanjem protesta.

Konflikt se razvio iz protesta u oružani sukob, u kojem je, do kraja oktobra 2014. godine život izgubilo više od 200.000 ljudi, izvještava UN.

Izvor: Agencije