Amerikanci uskoro biraju novi saziv Kongresa

Za dva dana Amerikanci će birati novi saziv Kongresa. Važan je to test za američkog predsjednika Baracka Obamu.

Ako republikanci zadrže kontrolu u Zastupničkom domu i preuzmu Senat, u posljednje dvije godine svog mandata naći će se pred velikim iskušenjima.

Prema posljednjim anketama, republikanci bi mogli preuzeti u potpunosti kontrolu nad Kongresom.

Od 2010. godine imaju većinu u Zastupničkom domu, a za većinu u Senatu treba im šest sada demokratskih mjesta.

“Glavni razlog zbog čega će ovo biti dobra godina za republikance jeste činjenica da se izbori održavaju u državama koje su naklonjenije republikancima”, kaže Kenneth Goldstein sa Univerziteta San Francisco.

Poruka se odnosi na izbore za Senat, jer niko i ne pomišlja da bi demokrate mogle vratiti Zastupnički dom.

“Mislim da će ovi izbori biti dobri za republikance. Obično kongresni izbori usred nekog predsjedničkog mandata ne idu u korist njegove stranke, a ovaj predsjednik nije baš jako popularan. Mislim da će Senat vjerovatno doći pod kontrolu republikanaca”, ocijenio je politički analitičar John Fortier.

Neučinkovit saziv

Sadašnji saziv Kongresa je najneučinkovitiji u modernoj američkoj historiji, a njihovom radu podršku daje samo 12 posto građana Sjedinjenih Američkih Država. Rezultat je to stalnih sukoba na relaciji Bijela kuća –Kongres.

Važna će biti izlaznost, zato što na izbore za Kongres izlazi 15 do 20 posto manje glasača nego na predsjedničke izbore.

“Ljudi misle da američki predsjednik ima mnogo veću moć nego što ima. Važnije je za koga glasate u Kongresu”, smatra stanovnica Washingtona Brandy Colleman.

I bračni par koji smo sreli smatra da će na izborima republikanci preuzeti kontrolu cjelokupnog Kongresa, iako podržavaju Demokratsku stranku.

“Sve se to može izmijeniti 2016. godine, kada se budu održali i predsjednički i novi kongresni izbori”, izvještava Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Kao što su sada republikanci u prednosti, za dvije godine to mogu biti demokrate. Ukoliko se Hillary Clinton pojavi kao demokratska predsjednička kandidatkinja, onda to može dovesti do velikih promjena, ne samo u Bijeloj kući nego i ovdje na Capitol Hillu, ali i u Zastupničkom domu i Senatu.

Izvor: Al Jazeera