Kralj Abdullah: Uspostaviti palestinsku državu

Kralj Abdullah se zalaže za palestinsku državu sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom (AP)
Kralj Abdullah se zalaže za palestinsku državu sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom (AP)

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je nakon pregovora u Jordanu da su dogovoreni koraci za smanjivanje tenzija između Izraelaca i Palestinaca.

Nakon pregovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom, Kerry je rekao da su data ”čvrsta obećanja” da će status quo biti održan na svetim mjestima u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja AFP.

Rekao je da su se Izrael i Jordan također složili da će preduzeti korake da ”deeskaliraju situaciju” u Jerusalemu i ”ponovno uspostave povjerenje”.

Jordanski kralj Abdullah razgovarao je danas u Ammanu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o smirivanju tenzija u Jerusalemu, te o uspostavljanju mira između Izraelaca i Palestinaca.

Kralj Abdullah je istakao važnost američke uloge u mirovnim pregovorima Izraela i Palestine.

Kerry se ranije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Reporterka Al Jazeere Nisreen El Shamayleh javila je da je vrlo značajno što je SAD posrednik u pregovorima, jer to ukazuje na napetost odnosa Jordana i Izraela u proteklim mjesecima.

Osudio incidente u Al-Aqsi

Kralj Abdullah ranije je osudio nedavne poteze Izraela u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu, javlja Anadolija.

Nakon sastanka sa Kerryjem u Amanu, iz kraljevog ureda saopšteno je da je Abdullah  pozvao na okončanje serije napada Izraela na treće najsvetije mjesto u islamu.

Jordanski kralj je, kako je saopšteno, kazao Kerryju da bi jedini način za postizanje mira bila “palestinska država kakva je postojala u okviru granica prije 1967. godine, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalemu”.

Kerry je pohvalio napore Jordana da postigne mir na Bliskom istoku, kao i ulogu te zemlje u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ranije ovog mjeseca, Jordan, kao zemlja koja je prema mirovnom sporazumu postignutom 1994. godine sa Izraelom odgovorna za sveta mjesta u Jerusalemu, pozvao je svog ambasadora da se oglasi protiv izraelskog kršenja dogovora u Istočnom Jerusalemu.

Za muslimane, Al-Aqsa predstavlja jedno od tri najveća sveta mjesta. Jevreji, istovremeno, to mjesto smatraju Brdom hrama, vjerujući da su se tu davno nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine.

U septembru 2000. godine, kada je izraelski političar Ariel Sharon posjetio Al-Aqsu, pokrenuto je ono što se kasnije nazvalo “Drugom Intifadom”, pobunom protiv decenijama duge okupacije Izraela u kojoj je ubijeno hiljade Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO