Slovenija: Zahtjev za hitnu sjednicu o priznanju Palestine

Slovenski ljevičari smatraju da će priznanje Palestine doprinijeti rješavanju brojnih problema na Bliskom istoku (EPA)
Slovenski ljevičari smatraju da će priznanje Palestine doprinijeti rješavanju brojnih problema na Bliskom istoku (EPA)

Slovenska Ujedinjena ljevica zatražit će sazivanje hitne sjednice Odbora za vanjsku politiku na kojoj će u Parlamentu zatražiti priznanje državnosti Palestine, prenose slovenski mediji.

“S obzirom na nedavne događaje i zbivanja u oblasti evropske vanjske politike, posebno na temelju historijskog razvoja događaja na Bliskom istoku, postaje sve jasnije da je zbog krize na ovom području, koja traje od 1947. godine, potrebno što je moguće prije pronaći rješenja koja će biti u skladu s međunarodnim pravom i osnovnim principima međunarodne diplomatije”, navodi se u obrazloženju inicijative, prenosi list Delo pisanje agencije STA.

U Ujedinjenoj ljevici navode da će priznavanje palestinske države doprinijeti rješavanju sve hitnijih političkih i humanitarnih problema na Bliskom istoku.

Ministar vansjkih poslova Slovenije, Karl Erjavec, krajem oktobra je izjavio da Slovenija neće još priznati Palestinu i sugerisao da čeka zajednički stav EU-a po tom pitanju.

Mogherini podržala državnost Palestine

Proteklog vikenda, nova šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini, tokom posjete  Gazi, pozvala je na osnivanje palestinske države, rekavši da svijet ne može sebi priuštiti jos jedan rat u Gazi.

“Potrebna nam je palestinska država, to je konačni cilj i ovo je stav cijele EU. Nisu samo ljudi Gaze oni koji sebi ne mogu priuštiti i četvrti rat, cijeli svijet to ne može priuštiti”, rekla je Mogherini.

”Ne možemo samo sjediti i čekati, ako budemo sjedili i čekali, to će trajati još 40 godina. Mora se djelovati sada“, dodala je Mogherini, koja je nedavno preuzela dužnost od  Catherine Ashton kao šefica diplomatije EU-a.

Švedska je krajem oktobra priznala Palestinu, što je izazvalo oštre reakcije Izraela.

I Francuska vlada je najavila da će u decembru glasati o prijedlogu rezolucije da se prizna palestinska država.

Izvor: Agencije


Povezane

U sukobima demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelska vojska ubila je jednog Palestinca. Novi nemiri, koji su počeli prošle srijede – upadom izraelskih vojnika u kompleks Al-Aksa, pojačavaju se nakon jučerašnjih napada u Tel Avivu i na Zapadnoj obali. Tako su jučer u dva odvojena napada ubijene dvije osobe, obje izbodene […]

Švedska je službeno priznala Palestinu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je ovaj potez, dok ga je Izrael osudio. Švedska je prva zapadnoevropska zemlja, članica Evropske unije koja je priznala Palestinu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO