Abbas: Hamas pokušava uništiti jedinstvo Palestinaca

Mahmoud Abbas: Palestinci će braniti Al-Aqsu i crkve od naseljenika i ekstremista (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je u utorak pokret Hamas da pokušava “uništiti” palestinsko pomirenje, nakon što je u petak u eksplozijama uništena imovina nekih zvaničnika Fataha u Pojasu Gaze.

Iz Hamasa su brzo odgovorili, kazavši da su “ove optužbe laž”.

Tokom govora na obilježavanju 10 godina od smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata, Abbas je kazao kako Hamas stoji iza eksplozija u Gazi i da su mete bili lideri njegovog pokreta Fatah.

“Lideri Hamasa su oni koji su izazvali eksplozije u Gazi, oni su odgovorni za to”, rekao je Abbas u Ramallahu, na Zapadnoj obali, te optužio rivalski pokret da pokušava “sabotirati i uništiti palestinski nacionalni projekat”.

Tokom ove godine dva pokreta su potpisala dogovor o pomirenju, kako bi se okončalo sedmogodišnje žestoko rivalstvo, zbog kojeg su palestinske teritorije Zapadna obala i Pojas Gaze imali odvojene administracije.

Dogovor je doveo do stvaranja Vlade nacionalnog jedinstva, čiji je ured na Ramallahu, no još treba raširiti svoje ovlasti u Gazi, uporištu Hamasa.

‘Mreža laži’

Nakon Abbasovog govora, Hamas je reagirao.

“Abbasov govor je mreža laži, uvreda i dezinformacija. Ono što Palestincima treba je hrabar predsjednik”, kazao je Mushir al-Masri, glasnogovornik Hamasa u Gazi.

Abbas je govorio i o sukobima koji su potresli okupirani Istočni Jerusalem u protekla četiri mjeseca te o nemirima u kompleksu džamije Al-Aqsa, koje su izazvali zahtjevi ekstremno-desničarskih Jevreja da se mole na toj lokaciji.

“Palestinci će braniti Al-Aqsu i crkve od naseljenika i ekstremista”, poručio je palestinski lider.

On je govorio i o palestinskom planu da se tokom novembra Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda preda nacrt rezolucije u kojoj se utvrđuje krajnji datum za okončanje izraelske okupacije.

Obećao je da će Palestinska država, koja ima status posmatrača u UN-u, pristupiti mnogim međunarodnim organizacijama ako nacrt rezolucije bude odbačen.

“Nećemo tolerirati nikakav pritisak”, rekao je on aludirajući na američki pritisak da Palestinci odustanu od svog demarša u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije