Rusija: Ako bude novca, bit će plina Ukrajini

Evropljani dobivaju 15 posto plina tranzitnim putem preko Ukrajine (EPA)

Pregovori koji su počeli u srijedu u Bruxellesu između Ukrajine i Rusije u pokušaju rješenja pitanja plina nisu doveli do dogovora, ali bi se trebali nastaviti u četvrtak, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

“Pregovori još nisu gotovi. Složili smo se da nastavimo s radom 30. listopada navečer”, kazao je Novak, a prenose ruski mediji.

Razgovori zapinju na financijskoj podršci EU-a Ukrajini, kako bi se tvrtki Naftogaz omogućilo da riješi dio neplaćenog iznosa ruskom Gazpromu i unaprijed plati novu narudžbu, rečeno je iz izvora bliskog pregovorima.

Europski povjerenik za energetiku Gunther Oettinger odlučan je u postizanju dogovora kako bi se EU zajamčila isporuka ruskog plina kroji prolazi Ukrajinom.

Pregovori su prekinuti u četvrtak ujutro.

Sporazum za ‘zimski paket’

“Naš je cilj postići privremeni sporazum za zimski paket koji jamči sigurno slanje ruskog plina koji je kupio EU kroz Ukrajinu do kraja ožujka 2015. godine”, istaknuo je povjerenik Oettinger prije početka pregovora.

EU treba svake godine 450 milijardi prostornih metara plina za potrošnju. Mora uvesti 300 milijardi, od čega 125 milijardi kupljenih od ruskog diva Gazproma.

Prijedlog rješenja predviđa da Kijev plati 3,1 milijardu dolara neplaćenih računa, koliko duguje Gazpromu, od čega dvije milijarde prije kraja listopada.

Zauzvrat, Gazprom se obvezuje nastaviti isporuku plina Ukrajini, prekinutu u lipnju, s minimalnom isporukom od pet milijardi prostornih metara po cijeni od 385 dolara za 1.000 prostornih metara.

Šanse 50 posto

Prethodno je Novak ruskim medijima potvrdio kako su “dogovoreni glavni parametri o isporuci ruskog plina, koji čine osnovu protokola u trilateralnom formatu i usuglašavanja ugovora kompanija Naftogaz i Gazproma”.

Direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je kako će trilateralni protokol Rusija – Ukrajina – EU i dodatni ugovor na relaciji EU – Ukrajina biti potpisan samo ako ukrajinska strana i Europska komisija postignu sporazum o financijskim jamstvima.

Ministar Novak je napomenuo kako za sada nema dokumentiranih jamstava za plaćanje isporučenog plina unaprijed.

“Potvrđeno je samo da će Ukrajina naći taj novac i da će to biti dogovoreno s EK-om. Rečeno nam je kako će Ukrajina naći sredstva za isporuku četiri milijarde prostornih metara plina”, rekao je Novak nakon prekida pregovora koji su trajali 12 sati.

Prema njemu, “ukoliko bude novca – bit će i plina”.

Prethodno je iz sjedišta EU-a iskazan oprez u vezi s ishodom pregovora dviju strana čiji je cilj ponovno uspostaviti opskrbu Ukrajine ruskim plinom.

“Nadam se da će ovo biti naš posljednji sastanak”, rekao je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger, ocijenivši pritom da su šanse za postizanje dogovora 50 posto.

Objasnio je da je cilj postići privremeni sporazum za zimu, a koji bi do kraja ožujka 2015. godine bio jamac sigurne isporuke ruskog plina EU preko Ukrajine.

Iako su se Kijev i Moskva dogovorili o prijelaznoj cijeni, Oettinger dodaje da još nije riješeno pitanje ukrajinskog duga za plin.

Problem Ukrajine s plaćanjem

Istaknuo je da “Ukrajina ima veliki problem s plaćanjem, jer je praktički insolventna”.

Da bi se isporuka ponovno pokrenula, Rusija traži 1,45 milijardi dolara zaostataka te dodatnih 1,6 milijardi dolara predujma za isporuke u studenome i prosincu.

Ruska strana isključuje bilo kakvu isporuku prije plaćanja.

EK razmatra zahtjev Kijeva za dodatnim zajmom u iznosu do dvije milijarde eura, a Rusija očekuje financijska jamstva kako bi nastavila isporučivati plin.

Europljani dobivaju 15 posto plina tranzitnim putem preko Ukrajine.

Izvor: Agencije