Odobreni planovi za video obraćanje Snowdena

Edward Snowden bi se poslanicima Evropskog parlamenta mogao obratiti video linkom iz Rusije u aprilu (Getty Images)

Komitet Evropskog parlamenta za građanske slobode je odobrio planove za obraćanje bivšeg službenika američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena.

Članovi komiteta glasali su sa 36 glasova “za”, dva “protiv” da se omogući da se Snowden obrati poslanicima EP-a putem video linka iz Rusije, gdje mu je odobren privremeni azil, prenosi Srna.

Snowden je prošle godine objavio informacije koje je prikupio dok je radio u NSA, iz kojih se vidi da je Washington vodio obimnu operaciju nadzora interneta i telefonskih sistema.

Prema tim podacima, NSA je prisluškivala i mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

EP će u punom sazivu u februaru glasati o preporuci komiteta, a Snowdenovo obraćanje moglo bi biti održano u aprilu, ukoliko naiđe na podršku poslanika.

Prekid nadzora

Generalna skupština Ujedinjenih naroda pozvala je u decembru na prekid sveobuhvatnog elektronskog nadzora i izrazila zabrinutost zbog posljedica koje takvo postupanje može imati na ljudska prava.

Poziv je sadržan u rezoluciji koju su predložili Njemačka i Brazil, a koju je 193-člana Skupština usvojila konsenzusom.

U rezoluciji se ne spominje nijedna država, ali usvojena je nakon što je bivši djelatnik američke obavještajne službe Snowden objavio podatke o tome kako je SAD provodio globalnu operaciju prisluškivanja u zemlji i inostranstvu, prenosi Hina.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ali one rezolucije koje imaju široku podršku imaju veliku političku i moralnu težinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO